Finlands utenriksminister Pekka Haavisto (t.h.). Foto: Antti Hämäläinen/Lehtikuva via AP

Tyrkia har meddelt at Finland oppfyller kravene i trepartsavtalen i Madrid, sier Finlands utenriksminister ifølge Yle. Spørsmålet er om Finland går inn i Nato uten Sverige.

Finland og Sverige har i mange måneder banket på døren for å slippe inn i Nato, men er så langt holdt ute av Tyrkia.

Både Sverige og Finland har så forsøkt å tilpasse seg de stadig svingende og endrede kravene fra den tyrkiske presidenten Erdogan. Nå ser det ut til at Finland kan få grønt lys fra Tyrkia, melder NTB-TT.

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto sa under sikkerhetskonferansen i München lørdag at Finland har oppfylt sin del av avtalen, som bereder grunnen for at Finland kan gå inn i Nato.

Haavisto sier han diskuterte dette med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu senest denne uka.

Tyrkia har imidlertid ikke informert om sin endelige beslutning når det gjelder ratifiseringen av Finlands Nato-medlemskap, påpeker Haavisto.

Koranbrenning

Trepartsavtalen ble undertegnet av utenriksministrene i Finland, Sverige og Tyrkia i fjor sommer. Forhandlingene ble lagt på is tidligere i vinter etter flere protestaksjoner i Sverige som Tyrkia reagerte kraftig på. Blant annet brente politikeren Rasmus Paludan Koranen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm.

Dette fikk Tyrkias president til å se rødt.

Ikke alle ser den åpenbare sammenhengen mellom at en person brenner en koran i Sverige og at Tyrkia skal nekte landet Nato-medlemskap. Men så langt har Tyrkia altså anledning til å stenge døren, basert på grunner landet selv måtte finne.

Finland ønsker fortsatt å gå inn i Nato sammen med Sverige, men Tyrkia har antydet at de vil ratifisere Finlands søknad, men ikke Sveriges. Flere har den siste tiden åpnet for at finnene kan gå inn i Nato før svenskene.

Dermed vil Sverige på alle kanter være mer eller mindre omgitt av Nato-land mellom seg og Russland, og dermed i praksis være beskyttet av alliansen.

Kan ikke trekke søknad

Natos generalsekretær konstaterer at Natos holdning fortsatt er at de to nabolandene skal bli medlem samtidig.

– Men om bare den ene ratifiseres, blir Finland med, sier Stoltenberg.

Finlands president Sauli Niinistö påpeker at selv om Finland søkte sammen med Sverige, ligger saken i Tyrkias hender, og Finland sier de ikke kan trekke tilbake sin søknad nå.

Ambisjonen er fortsatt at begge land skal få ja fra Tyrkia samtidig, understreker statsminister Sanna Marin.

– Det er i alles interesse, sa hun under sikkerhetskonferansen i München.

En del observatører har antydet at Tyrkias president Erdogan bruker Nato-saken til å profilere seg som “sterk mann” foran presidentvalget i Tyrkia denne våren. Det antas av mange at sjansen for at Sverige får grønt lys, vil øke etter dette valget.

Det er blitt påpekt at Tyrkia ikke er tjent med å stå på sitt særlig lenge fremover i denne saken, da det blant annet kan medføre restriksjoner på våpenkjøp fra USA.

Les også: 

Erdogan: – Sverige får ikke bli med i NATO så lenge det er lov å brenne Koranen

Bestill fra Document forlag:

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.