Tyrkia anser at Finland har oppfylt kravene for NATO-medlemskap. Det meldte Finlands utenriksminister Pekka Haavisto lørdag under den internasjonale sikkerhetskonferansen i München. Selv om Tyrkia ennå ikke har tatt sin endelige avgjørelse angående ratifiseringen, betyr kunngjøringen at Finlands NATO-medlemskap i praksis er godkjent.

Tyrkia nekter imidlertid fortsatt å godkjenne Sveriges medlemssøknad, mens Finlands president Sauli Niinistö har varslet at de ikke vil vente på tyrkisk godkjenning for Sverige. Dette til tross for at Sverige og Finland hadde blitt enige om å gjennomføre prosessen med NATO-medlemskap sammen. Niinistö appellerer nå til Sverige om forståelse for situasjonen som har oppstått.

– Det betyr at vi ikke trekker søknaden vår. Dere må forstå vår posisjon. Den er veldig vanskelig, sier Sauli Niinistö under et intervju med Ekot søndag.

At Finland velger å gå inn i NATO før Sverige, kan føre til at Sverige om kort tid er den eneste nordiske nasjonen utenfor forsvarssamarbeidet, noe som får store konsekvenser både for sikkerhetssituasjonen i Sverige og rundt Østersjøen, og for det omfattende forsvarssamarbeidet som de to landene i dag har med hverandre.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson advarer i et intervju med Financial Times om risikoen det vil medføre dersom Finland blir tatt opp i forsvarsalliansen uten Sverige.

– Det svært tette militære samarbeidet mellom Sverige og Finland før vi ble NATO-medlemmer vil bli veldig komplisert hvis vi skulle bli skilt som medlemmer, sier Kristersson, og fortsetter:

– Jeg tror det ville være dårlig for Sverige, dårlig for regionen vår, dårlig for NATO og dårlig for Sveriges evne til sammen med Finland å bidra med sikkerhet midt i en krig i vårt nærområde.

I det samme intervjuet mener Kristersson at det er «veldig, veldig gode grunner» til at Sverige og Finland skal ratifiseres samtidig, før NATO-møtet i Vilnius i sommer. Hvis dette ikke skjer, advarer han om at det vil være skadelig for hele NATO.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.