Finlands president Sauli Niinistö. Foto: Spencer Platt/Pool Photo via AP

Den finske presidenten vil møte landets partiledere og deretter kunngjøre Finlands beslutning om å søke medlemskap i Nato den 12. mai, erfarer en finsk avis.

NTB skriver at president Sauli Niinistö vil diskutere Finlands holdning til Nato-medlemskapet sammen med partilederne og partienes parlamentariske ledere, før han vil holde en pressekonferanse. Dette ifølge avisen  Iltalehti s ikke navngitte kilder.

På pressekonferansen er det ventet at han ikke bare skal uttale seg om sitt eget standpunkt til et finsk medlemskap i forsvarsalliansen, men også standpunktet til regjeringen. Det standpunktet er at Finland vil søke om Nato-medlemskap, skriver Iltalehti søndag.

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto understreket fredag viktigheten av at Finland og Sverige samkjører sine eventuelle Nato-søknader.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson sa søndag at hun ikke ennå har tatt noen avgjørelse om et eventuelt svensk medlemskap. Men hun har tidligere signalisert både at Nato-medlemskap er svært aktuelt, og at det eventuelt er fornuftig at Sverige og Finland inngår medlemskapet sammen.

Dette har Document omtalt nærmere i denne saken:

Sverige og Finland enige om mulig felles Nato-søknad i mai

Velkommen til nytt Document-møte:

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.