Sveriges statsminister Magdalena Andersson kan være i ferd med å føre landet inn i Nato.  AP Photo/Frank Augstein, Pool

Den svenske regjeringen skal mandag neste uke bestemme seg for om Sverige skal søke medlemskap i Nato, opplyser kilder til Expressen. Mye tyder på at det blir et ja.

De vil da samme dag sende søknad om å bli medlem i forsvarsalliansen, skriver avisen.

NTB skriver at den formelle avgjørelsen skal tas i et ekstraordinært møte i den svenske regjeringen, ifølge kildene. Partiet Socialdemokraterna skal ha sitt siste digitale medlemsmøte om Nato-spørsmålet torsdag.

Opplysningene kommer kort tid etter at Finlands president Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin sa torsdag at de stiller seg positive til finsk Nato-medlemskap.

Document omtalte dette tidligere i dag:

Finland bør bli et fullverdig medlem av Nato, mener landets president Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin.

– Medlemskap i Nato vil styrke Finlands sikkerhet, slår de fast i en felles uttalelse torsdag.

En sikkerhetspolitisk rapport om svensk Nato-medlemskap skal legges fram fredag. Den kommer ikke til å konkludere konkret om Sverige bør søke om medlemskap, men konklusjonen er ventet å ligge mellom linjene, opplyser Expressens kilder.

Forsker Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) mener det nå, etter Finlands nokså klare valg, er mer sannsynlig at også Sverige vil velge å bli medlem i Nato.

– Jeg er ganske overbevist om at Sverige blir med. Det er vanskeligere å si nei, sier Friis.

Han viser til meningsmålinger i Sverige der flere sier ja til Nato-medlemskap dersom også Finland blir med.

Onsdag tok Storbritannias president Boris Johnson turen til både Sverige og Finland i forbindelse med nye samarbeidsavtaler, og lovet militær hjelp dersom noen av landene blir angrepet.

Det er liten tvil om at de to landene vil bidra til å styrke Nato-alliansen totalt sett, og spesielt på den utsatte nordflanken der Norge til nå har vært eneste Nato-land.

Både Sverige og Finland har et relativt sterkt og moderne forsvar, spesielt Finland. Begge land har i tillegg signalisert at de etter Ukraina-krigen vil satse på ytterligere oppgradering av sine militære styrker.

I tillegg til det rent styrkemessige bidraget i alliansen, er det viktig for Nato at dette vil gjør det mulig for allierte styrker å regne med bruk av flybaser og annen infrastruktur på finsk og svensk territorium.

Les også: 

Sverige og Finland i ekspressfart mot Nato

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.