Sverige og Finland er enige om å sende Nato-søknader samtidig, skriver den finske avisen Iltalehti. Søknadene sendes allerede i midten av mai, ifølge avisen.

Svenske regjeringskilder bekrefter opplysningene overfor Expressen, og sier at det foreligger en avtale mellom landene.

Iltalehti skriver at den svenske regjeringen henvendte seg til Finland med et ønske om at eventuelle Nato-søknader fra begge landene skal sendes samtidig.

Landene er enige om å varsle at eventuelle søknader sendes i uke 20, det vil si mellom 16. og 22. mai.

Også Expressens kilder bekrefter opplysningene:

«[..]..det ska alltså nu finnas en överenskommelse mellan Sverige och Finland om att eventuella ansökningar ska skickas in just den veckan, som också sammanfaller med det finska statsbesöket i Sverige. Finlands president Sauli Niinistö kommer till Stockholm den 17-18 maj.»

Fra før har Finland uttrykt et tydelig ønske overfor Sverige om at landene samkjører innsending av søknad om Nato-medlemskap. Det svenske regjeringspartiet Socialdemokraterna skal fatte en beslutning om Nato-spørsmålet i partiledelsen senest 24. mai.

13. mai skal et utvalg representanter for regjeringen og Riksdagens partier legge frem en ny sikkerhetspolitisk analyse for Sverige. Den vil trolig danne grunnlaget for en eventuell svensk Nato-søknad.

Fire borgerlige partier går inn for svensk Nato-medlemskap, og dermed er det flertall i Riksdagen. I tillegg har Sverigedemokraterna signalisert at de vil skifte standpunkt.

Nato: Kan gå svært raskt

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har flere ganger de siste månedene uttalt at søknadsprosessen kan gå svært raskt for Sverige og Finland.

Sverige, Finland og Nato har allerede et nært samarbeid, og ifølge flere svenske medier kan det gjøre at den formelle vurderingen av søknaden kan gå svært fort. Så må Natos medlemsland ratifisere et tillegg til Atlanterhavspakten, som utgjør grunnlaget for hele alliansen.

Den svenske avisen Dagens Nyheter erfarer at tillegget kan legges fram foran Nato-toppmøtet i Madrid i slutten av juni.

Til slutt må tillegget ratifiseres av alle 30 medlemsland. Dette kan ta en del måneder, og foregår på ulike måter i hvert land. I USA må Senatet godkjenne protokolltillegget med to tredelers flertall, mens i Storbritannia trenger ikke parlamentet gjennomføre noen formell avstemning. (NTB)

Dermed ligger det an til at Nato får to nye medlemmer i løpet av høsten.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.