Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Torstein Bøe / NTB / POOL

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har i nasjonalforsamlingen lagt frem et forslag om å ratifisere Sveriges Nato-søknad. Det svenske medlemskapet kan snart være på plass.

Det har drøyd lenge med den tyrkiske godkjennelsen av Sveriges medlemskap i Nato.

Saken har blitt trenert i det lengste, og det har fra tyrkernes side vært vist til det ene etter det andre i svensk innenrikspolitikk.

Dessuten har godkjennelsen blitt koblet opp mot tyrkisk kjøp av jagerfly  (F-16) fra USA.

Men etter som månedene har gått, har tålmodigheten hos de øvrige Nato-landene blitt tynnslitt. Alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg har denne helgen hatt kontakt med Tyrkia president Erdogan om saken.

Dette later til å ha en effekt.

President Recep Tayyip Erdogan har nå skrevet under på protokollen om Sveriges Nato-medlemskap, og den skal nå legges nå fram for nasjonalforsamlingen for ratifisering, melder NTB-Reuters-TT.

Nyheten blir kunngjort av det tyrkiske presidentkontoret, skriver Reuters.

Saken skal dermed endelig behandles av den tyrkiske nasjonalforsamlingen. Hvis Erdogan virkelig mener noe med sin vilje til å få saken igjennom, er prosessen i generalforsamlingen en ren formalitet.

Samtidig har også Erdogan her en mulighet til å skape ytterligere trenering, ved å vise til at «nasjonalforsamlingen sa nei».  Noe den i så fall mest sannsynlig vil gjøre etter en hemmelig instruks fra nettopp presidenten.

Tyrkia og Ungarn er de eneste av Natos 31 medlemsland som ennå ikke har ratifisert Sveriges søknad om medlemskap. Finlands Nato-søknad ble ratifisert av de to landene i mars.

Hvis Tyrkia nå omsider sier ja, vil presset på Ungarn bli stort. Det er nokså uklare grunner til hvorfor Ungarn vil stanse denne prosessen, og det kan bli vanskelig for landet å stå alene om forhindre det svenske medlemskapet.

Ungarn regnes som et vesentlig mindre «viktig» land for Nato enn det mer strategisk beliggende og militært sterkere Tyrkia, og Ungarn vil således ha mindre å stå imot med når alliansen presser på for et endelig ja.

Sverige: – Gledelig nyhet

– En gledelig nyhet at Tyrkias president Erdogan har sendt over ratifiseringsdokumentene til det tyrkiske parlamentet, skriver Sveriges statsminister Ulf Kristersson på X/Twitter.

– Nå gjenstår det for parlamentet å behandle spørsmålet. Vi ser fram til å bli medlem i Nato, fortsetter Kristersson.

Tyrkia og Ungarn er de eneste av Natos 31 medlemsland som ennå ikke har ratifisert Sveriges søknad om medlemskap. Finlands Nato-søknad ble ratifisert av de to landene i mars.

Kanskje medlem innen desember

Det er ikke kjent når nasjonalforsamlingen skal behandle saken. Sveriges utenriksminister Tobias Billström peker ut 28.–29. november som dato hvor Sverige kan være medlem av alliansen.

Billström sier han baserer denne tidsangivelsen på informasjon fra Nato-sjef Jens Stoltenberg. Senest lørdag snakket Stoltenberg med Erdogan om Sveriges Nato-medlemskap.

Etter at protokollen er ratifisert av nasjonalforsamlingen, skal den tilbake til Erdogan for en siste underskrift. Så er prosessen over, ifølge Billström.

Viktig for Norge

For Norge er det svenske medlemskapet er svært viktig, ifølge forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Nato skal nemlig i gang med å få nye regionale planer og en ny kommandostruktur på plass.

Her skal Norge, Sverige og Danmark inngå i det fellesoperative kommandosenteret i Norfolk. Meningen er at de tre nordiske landene skal samarbeide tett.

Saken er oppdatert kl. 18.06.

Les også: 

Stoltenberg: Tyrkia behandler svensk Nato-medlemskap så snart som mulig

 

Bestill fra document:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.