Flaggene til medlemslandene utenfor nats hovedkvarter i Brussel. Foreløpig mangler det svenske og finske flagget. Foto: AP Photo/Olivier Matthys, File

En svensk delegasjon reiste sist uke til Finland for et toppmøte med nabolandet om mulig Nato-tilslutning. Det kan være et viktig steg på veien mot medlemskap.

NTB forteller om denne siste utviklingen i spørsmålet om utvidelse av Nato i nord.

Møtet omfattet både sentrale politikere og næringslivstopper. Finansminister Mikael Damberg og flere svenske næringslivsledere, blant dem bankmannen Jacob Wallenberg, traff president Sauli Niinistö og finske næringslivsledere i Helsingfors, skriver Expressen.

Også høytstående militære ledere skal ha deltatt på møtet.

Ifølge avisen var formålet med møtet å signalisere at Sverige bør følge Finland inn i Nato dersom Finland velger det alternativet.

Sveriges evne til å tiltrekke utenlandsk kapital «kan påvirkes negativt» dersom de som eneste land i Nord-Europa står utenfor Nato, heter det.

De svenske Socialdemokraterna «er tradisjonelt lydhøre for ønsker som kommer fra næringslivet, ikke minst Wallenberg-sfæren, sier kilder med kjennskap til saken», ifølge Expressen.

Dermed kan de to nordiske landene være ett steg nærmere det medlemskapet i Nato som Russlands president Putin var så opptatt av å forhindre.

Nettopp med sin invasjon i Ukraina har Russland brakt de to landene vesentlig nærmere Nato, noe som eventuelt vil innebære en betydelig styrkning av alliansen i nord.

Les mer: 

Finland kan sende Nato-søknad innen sommeren, og Sverige følger hakk i hæl

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.