Sverige og Finland sendte inn sine søknader om NATO-medlemskap i mai 2022, med den uttalte intensjon om å gjøre en felles reise mot fullt medlemskap. Men etter at Tyrkia fortsatt nekter å godkjenne Sveriges søknad, kan Finland være i ferd med å ombestemme seg. Da står Sverige som eneste land i Norden utenfor NATO, samtidig som landet har tatt en aktiv posisjon mot Russland siden invasjonen av Ukraina. Sikkerhetspolitisk sett etterlater det Sverige i en svært vanskelig posisjon.

Et flertall av Finlands innbyggere er klare til å bli med i NATO – uten Sverige, melder Ilta-Sanomat. Av 1.000 spurte svarte litt over halvparten, 53 prosent, at Finlands medlemskap i NATO ikke bør være avhengig av Sverige.

Det finske opinionsinstituttet Taloustutkimus har gjennomført en meningsmåling der deltakerne skulle svare på spørsmålet «Bør Finland bli med i NATO, selv om ratifiseringen av Sveriges medlemskap tar lengre tid på grunn av for eksempel Tyrkias motstand, eller bør Finland vente på Sverige?». Resultatet viste at finnene ikke ønsker å vente på at naboene i vest skal få klarsignal fra Tyrkia. Av respondentene svarte 53 prosent ja på spørsmålet, 28 prosent svarte at Finland burde vente på Sverige og 19 prosent hadde ingen mening om saken.

Juho Rahkonen, forskningssjef i Taloustutkimus, er overbevist om at de siste ukenes spenninger mellom Tyrkia og Sverige har påvirket resultatet. Søndag antydet Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan at NATO-medlemskap er mulig for Finland, men ikke for Sverige. Svensk medlemskap vil, ifølge Erdogan, først bli godkjent når Sverige blir vennskapelig med Tyrkia og muslimer.

Under en pressekonferanse mandag forsikret den finske utenriksministeren Pekka Haavisto at hovedsporet fortsatt er en felles inngang, men landets befolkning ser ut til å ha en annen oppfatning.

– I denne undersøkelsen kan finnenes mening oppsummeres i én setning: Sveriges sak er ikke vår, sier Juho Rahkonen til Ilta-Sanomat.

– Dette er et klart politisk budskap fra innbyggerne til beslutningstakerne om at NATO-spørsmålet må frem. Det er heller ingen vei tilbake. Klokken tikker og tiden renner ut. Mange tror nok at NATO-vinduet kan lukkes, sier Rahkonen.

Men under forsvarskonferansen Folk och Försvar som ble holdt i Sälen mellom 8. og 10. januar, antydet Haavisto at Finland kan fullføre prosessen med NATO-medlemskap uten Sverige.

– Vi må selvsagt vurdere situasjonen dersom det viser seg at Sveriges søknad vil stå fast i lang tid fremover, sa utenriksministeren til Yle den gang.

Dersom Sverige, som eneste land i Norden, står utenfor NATO, vil det få store konsekvenser for sikkerhetssituasjonen. Ulla Gudmundsson, tidligere nestleder for Sveriges NATO-delegasjon og med lang erfaring fra UD, har hevdet at Sverige risikerer å bli trukket inn i en krig av strategiske årsaker på grunn av Sveriges geografiske plassering. Dersom Russland gjennomfører et militært angrep som berører Sverige, vil landet ikke være dekket av NATOs forsvarsgaranti.

Sverige, og spesielt Gotland, anses som strategisk viktig for Russland. Den aktør som kontrollerer Gotland vil kunne kontrollere luften og overflaten av det sørlige Østersjøen, og hvis Russland kan plassere såkalt A2AD (Anti-access Area Denial) ) kapasiteter på Gotland, kan man nekte NATO tilgang til regionen eller hindre NATOs handlingsfrihet. A2AD inkluderer vanligvis luftvern, motsjøstyrker og offensive angrepsvåpen i teater, for eksempel kort- eller mellomdistanse ballistiske missiler, kryssermissiler og annen presisjonsstyrt ammunisjon. En russisk tilstedeværelse på Gotland vil blant annet skape en vanskelig situasjon for mulige NATO-forsterkninger til de baltiske statene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.