Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre har snakket med sine svenske og finske kolleger om det å kombinere Nato-medlemskap med russisk naboskap. Det fremgår at han gjerne ser de to landene bli med i Nato.

NTB forteller om saken, og statsminister Støres synspunkter omkring et mulig Nato-medlemskap for Sverige og Finland.

Det er langt fra noen advarsel har kommer med overfor de to landene, tvert imot beskriver han hvor uproblematisk et slik medlemskap har vært for Norge:

– Jeg tror både Sverige og Finland har studert Norges erfaringer nøye, fordi vi har vist at vi kan være nabo med Russland og holde lav spenning samtidig som vi er medlem av Nato, sier han til VG.

I forrige uke besøkte Støre den svenske statsministeren Magdalena Andersson i Stockholm. Neste uke får han besøk av Finlands president Sauli Niinistö i Oslo. Både Sverige og Finland vurderer å melde seg inn i Nato, og kontakten med Norge om temaet er nært, forklarer Støre.

– Ja, det er nå veldig nær kontakt, og det kommer jeg til å fortsette med, sier Støre.

Han presiserer at norske myndigheter er opptatt av at de to landene tar sine egne valg angående et Nato-medlemskap, og at de ikke skal presses i den ene eller andre retningen.

Forsvarssamarbeidet mellom de nordiske landene har styrket seg de siste 10-15 årene og vil uavhengig av Nato-utfallet forbli nært, sier han.

– Her vil den enes sikkerhet påvirke den andres. Uavhengig av hvilke valg Sverige og Finland tar, så vil samarbeidet forsterkes, sier Støre.

De fleste eksperter er enige om at et medlemskap for Sverige og Finland vil bidra til å styrke Nato vesentlig i nord, noe som vil påvirke Norges sikkerhetssituasjon.

Ikke minst vil et sterkt og respektert finsk forsvar være en tilvekst. Men også Sveriges forsvar gjennomgår nå en betydelig modernisering og opprustning.

Bestill fra Document forlag, til deg selv eller andre: 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.