Moderaternas partileder Ulf Kristersson sier at han vil søke om natomedlemskap for Sverige dersom han får danne regjering i høst.

– Sosialdemokratene kan ikke ha vetorett i dette spørsmålet. Sverige bør bli med i Nato, og vi vil gjøre det sammen med Finland, sier Kristersson til nyhetsbyrået TT fredag.

Krigen i Ukraina har satt Nato-medlemskap på dagsordenen igjen. Den svenske regjeringen har sagt nei til å vurdere et medlemskap nå, også nabolandet Finland har sagt at dette er feil tidspunkt å bli Nato-medlem på.

Men dersom Kristersson blir statsminister og får danne regjering tetter valget i september, og det er flertall i Riksdagen, vil han søke om Nato-medlemskap.

I tillegg til Moderaterna er Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna, positive til medlemskap. Sverigedemokraterna har på sin side sagt at de ikke utelukker Nato-medlemskap dersom sikkerhetssituasjonen krever det, eller Finland blir søker.

Kristersson reiser mandag til Nord-Norge sammen med statsminister Magdalena Andersson for å møte svenske og finske soldater som deltar på Nato-øvelsen Cold Response.

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.