Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery / TT / Reuters / Scanpix.

Moderaternas leder Ulf Kristersson prøver å danne regjering sammen med Kristdemokraterna. Onsdag stemmer Riksdagen over forslaget.

Imidlertid er det ikke sannsynlig at Kristersson får flertall. Han risikerer dermed å bli den første statsministerkandidaten i Sverige i moderne tid som avvises av Riksdagen.

– Det er historisk om vi får en situasjon der et borgerlig parti velger å stemme mot en borgerlig statsminister. Det er 40 år siden det skjedde sist, sier Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor.

Riksdagens leder Andreas Norlén opplyste mandag at Moderaternas Ulf Kristersson likevel vil forsøke å få en slik regjering godkjent av de svenske folkevalgte.

Har sagt nei
Kristdemokraterna har sagt ja til å gå i regjering med Moderaterna. Men de andre borgerlige partiene – Centern og Liberalerne – har sagt nei til en regjering som i praksis vil bli avhengig av Sverigedemokraterna.

Onsdag skal den svenske nasjonalforsamlingen stemme over det nye regjeringsforslaget. Siden forslaget etter alt å dømme blir nedstemt, peker flere i stedet på Centerns Annie Lööf som har antydet at hun vil forsøke å trekke Miljöpartiet inn i varmen til det borgerlige samarbeidet Alliansen.

– Risiko
Etter det svenske valget i september har både Kristersson og Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven mislyktes i sine forsøk på å sette sammen en ny regjering. Likevel gjør altså Kristersson nå et nytt forsøk.

– Jeg har valgt å stille opp tross den åpenbare risikoen for ikke å bli godkjent denne gangen, sier Kristersson, som legger til at han føler seg forpliktet til å gjøre et forsøk.

Nyvalg
Sverigedemokraterna og partiets leder Jimmie Åkesson bestemmer langt på vei hvem som får danne regjering. Grunnen er at verken den rødgrønne eller borgerlige blokken har kontroll over et flertall av setene i Riksdagen.

Ingen andre partier ønsker imidlertid å samarbeide med Åkessons innvandringskritiske og høyrepopulistiske parti.

Hvis ingen av regjeringskoalisjonene blir godkjent, hvilket vil være første gang i svensk historie, skal det holdes nyvalg i løpet av tre måneder.

– Min oppfatning er at nyvalg ikke er aktuelt, men jeg utelukker ikke at det til slutt vil kunne bli den eneste veien ut av en fastlåst situasjon. Men da som siste utvei, uttalte Riksdagens talmann Andreas Norlén i oktober.

(©NTB)

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂