Ulf Kristersson fra Moderaterna ble som ventet valgt til ny statsminister da Riksdagen mandag ble samlet til avstemning. Det mest dramatiske var da en publikummer kom med et «mystisk skrik» rett etter at avstemningen var ferdig, skriver Aftonbladet.

Skjermdump: Aftonbladet

Mandagens avstemming i Riksdagen fulgte Kristerssons kunngjøring fredag om en regjeringsavtale mellom hans parti Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna. De skal også ha et tett samarbeid med Sverigedemokraterna.

Disse fire partiene har et knapt flertall i Riksdagen på 176 mot 173 mandater. Det var også 176 mandater som stemte ja til Kristersson som statsminister.

Det er ventet at Kristerssons nye regjering skal tiltre tirsdag. (NTB)

– Velgerne har sagt sitt

Sveriges nest største parti, Sverigedemokraterna (SD), sikret statsministerskiftet i Sverige, det første siden 2014 der det ikke er en statsminister fra Socialdemokraterna. SD deltar ikke i regjeringen, noe lederen, Jimmie Åkesson, kommenterte slik i sitt innlegg (30’05  på Riksdagens web-TV):

– Det er jo ikke vi her i Riksdagen som bestemmer politikken. Det er det velgerne som gjør i et demokrati. Og nå har velgerne sagt sitt.

– Nå er det viktig at vi får på plass en stabil regjering. Vi skulle gjerne hatt en flertallsregjering, men samtidig har jeg og mitt parti vært tydelige på at politikken må stå i sentrum, sa Åkesson.

Lederen for Centern (C), Annie Lööf, var på sin side mest opptatt av SD og sitt eget syn på det partiet .

– Dagens statsministeravstemning innebærer et paradigmeskifte i svensk politikk. Aldri før har et fremmedfiendtlig, nasjonalistisk parti fått nøklene til regjeringskontoret. Vi stemmer i dag over Jimmie Åkessons regjering og politikk som Ulf Kristersson er satt til å gjennomføre, sa leder for Centerpartiet, Annie Lööf, fra talerstolen. (23’54 på Riksdagens web-TV)

Overfor Expressen utdypet hun sitt syn på at Ulf Kristersson er satt til å styre SDs politikk, og hun uttrykte uro for hvordan resten av verden vil se på Sverige etter valget.

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag! Boken vil foreligge i midten av oktober.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.