Den svenske regjeringen vil ikke åpne for en ny diskusjon om Nato-medlemskap. Men dagens sikkerhetspolitiske analyse må «suppleres».

– Hensikten var ikke å ha en Nato-diskusjon, sier statsminister Magdalena Andersson (S) etter at hun møtte de andre partilederne til samtale tirsdag.

På møtet krevde de borgerlige partilederne at regjeringen setter i gang diskusjon om et mulig Nato-medlemskap, men dette ble avvist av Andersson. Hun mener det er best for Sveriges sikkerhet å holde seg til gjeldende sikkerhetspolitisk linje.

Samtidig ser Andersson et behov for å «supplere» dagens sikkerhetspolitiske analyse. Den ble utviklet av forsvarskomiteen, som inkluderer alle parlamentariske partier, i 2019.

Nøyaktig hvordan tillegget skal gjøres, hvem som skal gjennomføre det og hvordan oppdraget skal utformes, er ikke bestemt.

Misnøye på borgerlig side

De borgerlige partilederne var ikke fornøyde etter møtet med statsministeren.

Liberalernas leder Nyamko Sabuni vil at Sverige skal starte partisamtaler om et mulig Nato-medlemskap, akkurat som i Finland.

– Statsministeren avviste å starte slike diskusjoner, og det synes jeg er uheldig, sier Sabuni.

Heller ikke lederen for Kristdemokraterna, Ebba Busch, var fornøyd. Hun advarer mot å utsette diskusjoner om Nato-medlemskap.

– Vi kan ikke tegne boligforsikring når huset allerede står i brann, sier hun.

Ser til Finland

Ulf Kristersson, leder for de konservative Moderaterna, er bekymret for at Sverige kommer på etterskudd nå som Finland har startet partiledersamtaler om Nato-spørsmålet.

– Sverige må være forberedt på å ta avgjørelser samtidig, sa han til TT før møtet.

Selv om Kristersson synes det er bra at sikkerhetsanalysen nå skal suppleres, ønsker han at et eventuelt svensk Nato-medlemskap skal være en del av det.

– Det er nå en helt ny situasjon etter Russlands invasjon av Ukraina, understreker Moderaterna-lederen.

– Det haster. Vi kan ikke sitte i et vindfang og håpe at dette blåser over, for så å bli overrasket over en finsk avgjørelse om noen måneder, sier Kristersson.

Han understreker at spørsmålet om Nato-medlemskap ikke må være en intern sosialdemokratisk prosess.

– Dette er en vanlig svensk prosess, sier Kristersson.

Statsministeren ønsker ikke å svare på hvordan Sverige vil opptre dersom Finland bestemmer seg for å gå inn i Nato. Andersson viser til at det er et hypotetisk spørsmål.

Sverigedemokraterna revurderer

Moderaterna, Centern, Liberalerna og Kristdemokraterna har lenge gått inn for svensk Nato-medlemskap. Sverigedemokraterna (SD) signaliserte nylig at de er åpne for å revurdere sitt nei til Nato.

Hvis SD skulle endre standpunkt, er det flertall i Riksdagen for at Sverige går inn i Nato.

SD-leder Jimmie Åkesson slår fast at partiet ikke grunnleggende har endret synspunkt på Nato, men han påpeker at SDs nei i dag er «veldig skarpt» formulert. I forslaget til valgplattform heter det at «svensk alliansefrihet skal beskyttes og føre til handlefrihet ved endret sikkerhetsbilde».

– Jeg er ikke sikker på at det er en rimelig holdning i denne situasjonen, sa han til TT før møtet.

Valgplattformen skal behandles på SDs valgkonferanse til helgen.

– Så får vi se hvor vi lander. Vi vil ikke lande på ja eller nei til Nato denne uken, sier Åkesson.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.