Riksdagens talman har gitt Moderaternas (M) Ulf Kristersson i oppgave å danne regjering. Hvem som blir en del av regjeringen er fortsatt uklart og hemmeligholdet rundt forhandlingene er i full gang. Men vinneren kan allerede kåres – vinneren er Sverigedemokraternas (SD) leder Jimmie Åkesson.

Jeg har dekket SD og svensk politikk siden deres inntreden i Riksdagen i 2010, og i dag var det virkelig en annerledes dag i presserommet. Det er trolig første gang Åkesson ble møtt av et respektfullt pressekorps som så og behandlet ham som en statsmann, som en ekte politiker. Åkesson og hans partikamerater fortjener denne respekten nå som over 20 prosent av velgerne har stemt på dem.

I løpet av dagen avløste partilederne hverandre i Riksdagens presserom, og alle var like forsiktige når de snakket med pressen. Ingen av partilederne i den blå-gule blokken, Kristersson, Åkesson, Busch eller Pehrson, har i løpet av dagen ønsket å gi noen detaljer om regjeringsforhandlingene til journalister. Men de har alle vært sikre på sin plass i den neste regjeringen.

Det var en alvorlig Kristersson som entret presserommet i Riksdagen. Med selvtillit forteller han det samlede pressekorpset om morgenens møte med talmannen.

Jag har varit hos talman Andreas Norlén och informerat honom om läget.

Jag tänkte säga några ord om tre olika saker. Allra först: Vi var fyra partier som gick till val på att förändring inte bara är nödvändig, utan möjlig. Vi sökte mandat för att göra förändringar och vi fick det mandatet. Vi har majoritet för att göra förändringar där våra fyra partier är ense om färdriktningen.

Jag vill bilda en regering för alla svenskar som är oroliga för olika saker i vårt samhälle. Jag vill bilda en regering som samlar landet, som inte splittrar. Det är mitt mål med den här processen som vi är inne i just nu.

Kristersson sier videre at forhandlingene med partene i den blå-gule blokken startet torsdag og at de er omfattende. Kristersson sier at det handler om nytt politisk innhold for en ny regjering.

 Det är omfattande förhandlingar, inget är klart förrän allt är klart.

Når Åkesson tar plass i presserommet, er det med en sterk politisk appell. De blankpolerte politiske journalistrevene som sitter foran ser til og med litt «starstruck» ut når Åkesson går inn i presserommet.

Han forklarte de tilstedeværende journalistene hvordan han ønsket å stå frem og at forhandlingene pågår mellom partene i den blå-gule blokken.

Jag har träffat talmannen. Vi har pratat om förutsättningarna för att komma framåt. Det jag har sagt är att förhandlingar är inledda för en ny regering, för ett maktskifte. Min inställning är, det gäller samtliga fyra partier som är inblandade, att vi kommer inte säga någonting förrän det finns något att säga konkret. Just nu finns det inte det.

Jag är optimistisk. Viktigt för oss är att det här blir rätt. Från SD:s sida ser vi det här som någonting långsiktigt. En möjlighet att bryta 100 år plus eller minus lite grann av socialdemokratisk hegemoni i Sverige.

Ska vi göra det på riktigt måste vi ta den tid för att göra det rätt från början. SD är ett stort parti. Vi är största parti i den här koalitionen. Vi har för avsikt att bevaka de intressena.

Kravet fra Åkessons side om å sitte i og påvirke en regjering er klart og tydelig. Han har også rett til å kreve plass, for Sverigedemokraterna i dag er det nest største partiet i Sverige og tilhører den største blokken. Partiet har fortjent sin rett til å være en reell del av svensk politikk.

Journalistene som brukte år på å spytte og snerre mot Åkesson, behandler ham nå med respekt. Det merkes at det er nye tider. Etter at Åkesson sluttet, surret journalistene om Åkesson og hans ikke helt urimelige krav.

Åkesson har nå politisk makt, og det er alle de andre partilederne i den blå-gule blokken godt klar over. De må høre på ham nå. Sverigedemokraterna er ikke bare noen som er i rommet, de er rommet.

Hvis Kristersson vil få politikken gjennom, skjer det med Jimmie Åkessons velsignelse. Så det store spørsmålet er nå hva det koster Kristersson å holde Åkesson unna regjeringen? Vil Kristersson holde Åkesson unna regjeringen?

Liberalerna har vært tydelige på at de ikke vil ha Sverigedemokraterna i noen regjering. Kristdemokraternas Ebba Busch er mer uklar, men mener det fra SDs perspektiv er et rimelig grunnstandpunkt.

Jeg tror at Åkesson godt kan tenke seg å sitte utenfor en regjering dersom han får garantier for at sverigedemokratisk politikk gjennomføres og SD får innflytelse på andre måter i riksdagsarbeidet.

Åkesson har allerede sagt at partiet ikke vil gå med på noen reduksjoner angående A-fondet. Forbrytelsene og straffene er allerede plukket opp av Moderaterna (M), og her kan SD inspirere dem til å gjennomføre det de sa de ville gjøre. Vi svensker har lenge måttet leve med svik fra M, som før eller siden alltid stilte seg sammen med «sosseriet». Nå er Åkessons ryggrad i bakgrunnen og kan holde de borgerlige i sjakk.

SD ønsker å ruste opp forsvaret, politiet og helsevesenet. Ting som selv M har meldt at de vil gjøre. Alt dette er gjennomførbart ved hjelp av Åkesson. Hvis Kristersson nå spiller kortene sine riktig, kan de borgerlige bli folkehelter.

Så det Åkesson legger på bordet er migrasjon, og SD har varslet at de vil redusere asylinnvandringen til mer eller mindre null. Hvis Åkesson får gjennomslag for krav om redusert migrasjon, kanskje totalstopp, kan han nok gi Kristersson mye, samtidig som han presser på for en blå-gul regjering for å gjennomføre endringene som setter spikeren i kista for Socialdemokraterna.

Med eller uten Åkesson i regjeringen har Sverigedemokraterna vunnet.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.