Den blå-gule blokken ser ut til å få flertall i Sverige, og Sverigedemokraterna gikk forbi Moderaterna. Selv om det gjenstår å telle nærmere 200.000 stemmer, blant annet forhånds- og utenlandsstemmer, går det mot svensk regjeringsskifte.

Det svenske valget var et sjokk. Det så lenge ut som om den rødgrønne blokken skulle vinne en valgseier. Men plutselig snudde alt og etter midnatt dominerte den blå-gule blokken. Med 175 mandater har de flertall, dersom resultatet blir stående. Endelig resultat kommer senere denne uken. Det kan ta til torsdag før et endelig resultat kommer. 

Den svenskematematikkprofessoren Svante Linusson mener likevel Ulf Kristersson kan begynne arbeidet med å danne regjering.

– Det är så stor övervikt för högerblocket att Ulf Kristersson nog kan påbörja arbetet att bilda regering. Ett eller ett par mandat kan nog flytta, men det är inte säkert att de flyttar mellan koalitionerna. Allt beror på hur jämnt resultatet blir när det är helt färdigräknat, (SvD)

Den store vinneren i valget i 2022 er Sverigedemokraterna. Til jubel fra sine egne sa Jimmie Åkesson at hans ambisjon er å sitte i regjeringen. Men selv om Sverigedemokraterna ble det største partiet i den blå-gule blokken, kommer det til å bli harde forhandlinger. 

Stemningen på Socialdemokratenes våkenvake var høy tidlig på kvelden. Partiet hadde forventet valgseier. De fikk en liten valgseier fordi de økte. Men gleden ble raskt erstattet av tristhet, og de siste timene av Socialdemokratenes valgvake ble preget av depresjon. Litt etter midnatt gikk  statsminister Magdalena Andersson på scenen og takket partiet og valgarbeiderne og etter det dro hun rett hjem. 

Glade valgarbeidere feirer valgseier Foto: Roger Sahlström

På Sverigedemokraternas valgvake ble det danset og sunget langt ut i de små timer , og deltakerne var enstemmig enige om at vinnerne i dette valget var svenskene. 

Noe av gleden skyldes også forventningene om at utenlandsstemmene vil øke det borgerlige flertallet. I 2018 var det nesten 80.000 svensker som stemte fra utlandet, enten via brev eller på ambassader og konsulater. De fleste av disse stemmer konservativt, sies det.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.