Sverigedemokrater jubler litt nølende for valgdagsmålingene på partiets valgvake i Stockholm Foto Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

SDs valgvake, Stockholm (Document): To valgdagsmålinger viser begge nærmest dødt løp mellom den rødgrønne blokken og Alliansen, mens resultatet for Sverigedemokraterna spriker en god del: 16,3 og 19,2.

Deter uansett et brakvalg for SD, men særlig TV4s måling (16,3) antyder et uventet lavt resultat.

Socialdemokraterna får 25,4 prosent – i så fall deres verste resultat på over 100 år. I 2014 fikk sossarna 31 prosent, noe som ble sett som et katastrofalt dårlig resultat.

Det er fremdeles noen timer til Valmyndigheten presenterer sitt forløpige valgresultat utfra opptalte stemmer.

Men TV4/Sifos måling viser at både Socialdemokraterna og Moderaterna går mot et mageplask av et valg.

Socialdemokraterna på 25,4 prosent, Moderaterna får i samme undersøkelse 18,4 prosent. Begge går på en stjernesmell.

Men at Sverigedemokraterna får 16,3 prosent virker lavt – kanskje altfor lavt:

– Metoden som de har använt i undersökningen är den som har gett lägst resultat av de olika opinionsmätningarna för SD. Det skulle kunna peka på en underskattning av partiet, sier statsviteren Anders Sundell til Expressen.

Ifølge SVTs valgdagsmåling får SD 19,3 prosent, mot 12,9 prosent ved forrige valg.

Men også Moderaterna ser ut til å gå kraftig tilbake fra forrige valgs oppslutning på 23,3 prosent til rundt 18 prosent nå, ifølge valgdagsmålingene.

Til tross for høy score på tillitsmålinger og skryt for debattinnsatsen ser ikke partiets ferske leder Ulf Kristersson ut til å kunne hindre et kraftig tilbakeslag.

Hva som skjer etter valget er stadig uklart – uansett hvilken blokk som blir størst. SD sitter i en solid vippeposisjon, nesten uansett hvor stort partiet blir.

– Vi kommer til å fortsette å føre vår politikk og være veldig tydelig på at vi ikke er noen «dørmatte». Men vi kommer også til være tydelig på at vi kan samtale og samarbeide med alle partier, sier SDs informasjonssjef Henrik Gustafsson til NTB.

– Men vi ikke kommer ikke til å vike overhodet i innvandringspolitikken. Det gjør vi heller ikke i spørsmål om lov og orden og høyere pensjoner. Der er vi beinharde.

Da SVTs valgdagsmåling kom ble det vill jubel på SDs valgvake på nattklubben Kristall i Stockholm.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.