Sverigedemokraterna (SD) styrker sine posisjoner og går forbi Moderaterna (M) mange steder i landet. I 101 kommuner har SD gått forbi M, skriver Svenska Dagbladet.

I 16 av landets 290 kommuner er Sverigedemokraterna det største partiet ved kommunevalget, og elleve av dem er i Skåne.

– Det är fantastiskt trevligt, sier Mikael Eskilandersson, distriktsformann i SD i Skåne, til avisen.

I 19 kommuner er Sverigedemokraterna større enn Socialdemokraterna på kommunenivå. I tillegg til SD økte også Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD), Socialdemokraterna (S) og Vänsterpartiet (V) i de fleste kommunene.

Valgdagsmålingen fra Sveriges Television (SVT) viser at SD fikk flest stemmer fra M. I litt over hver tredje kommune – 101 – er SD nå større enn M på kommunenivå. I Sørvest-Skåne betyr årets valg et trendskifte.

Ved hvert valg siden 1988 har M hatt eget flertall i Vellinge, men nå er den tiden forbi. M taper drøyt 8 prosentpoeng til 42,2 prosent i Vellinge, ifølge det foreløpige valgresultatet.

I Nässjö i Småland kan det bli et maktskifte etter at koalisjonen bestående av S, KD og C mistet flertallet. Her er SD nå største parti med 28,1 prosent mot 25,4 prosent for S.

Per Svenberg, styreleder i S i Nässjö, sier det er bekymringsfullt at S ikke lenger har flest mandater.

–  Det här är ingenting vi velat. Men som det ser ut nu står vi ändå kvar med lika många mandat i Nässjö kommun. Det är väl det vi får glädjas åt, sier han, til Svenska Dagbladet.

Verst gikk det for Centerpartiet (C), som i 264 av landets kommuner ligger an til å få et dårligere valgresultat nå enn i 2018.

Her er SD det største partiet:

Bjuv
Färgelanda
Hässleholm
Hörby
Munkedal
Nässjö
Osby
Sjöbo
Skurup
Svalöv
Svedala
Sölvesborg
Tomelilla
Uppvidinge
Åstorp
Örkelljunga

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.