Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson under åpningen av Riksdagen i Stockholm den 4. oktober 2018. Foto: Bob Strong / Reuters / Scanpix.

I en meningsmåling fra SIFO som er offentliggjort i Svenska Dagbladet, får Sverigedemokraterna (SD) en rekordhøy oppslutning på 19,3 prosent, og er med det større enn Moderaterna (M), som får 18,1 prosent på den samme målingen.

Oppslutningen om SD på denne målingen ligger høyt over resultatet ved riksdagsvalget i september, der partiet fikk 17,5 av stemmene.

SIFO-målingen viser denne fordelingen av oppslutningen (valgresultatet i parentes):

Socialdemokraterna: 29,4 (28,3)
Vänsterpartiet: 7,6 (8,0)
Miljöpartiet: 4,1 (4,4)
Moderaterna 18,1 (19,8)
Centerpartiet 9,0 (8,6)
Liberalerna 4,9 (5,5)
Kristdemokraterna 6,7 (6,3)
Sverigedemokraterna 19,3 (17,5)
Övriga 1,4

SD er altså nest størst i landet etter sosialdemokratene. Expressen siterer en analyse:

– Det är uppenbart att man kan uttolka det som att det finns väljare som lagt sin röst på Moderaterna som gärna skulle se att man tog stöd av SD. Det är en favör mot SD igen, det finns ett missnöje, säger statsvetaren Jenny Madestam till SvD.

Problemene med å få på plass en ny regjering etter valget ser altså ut til å ha styrket Jimmie Åkessons mannskap, som dermed ville se fortrøstningsfullt på utsiktene til nyvalg.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂