Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Pontus Lundahl/TT News Agency via AP

Socialdemokraterna har hatt solid oppsving siden valget sist høst, og måles nå til hele 36,7 prosent oppslutning. Den borgerlige regjeringen mister stadig popularitet.

Oppslutningen om den borgerlige regjeringen under ledelse av Ulf Kristersson (M) fortsetter å falle.

NTB skriver at  Socialdemokraterna har gått frem 1,2 prosentpoeng den siste måneden, og støttepartiene går også frem, ifølge en sammenstilling av meningsmålinger Kantar Sifo gjør for Sveriges Radio.

Document meldte kort om utviklingen søndag morgen.

Det sterke resultatet for Socialdemokraterna  er det høyeste som er registrert for partiet siden Sveriges Radio Ekot begynte med målingene i Svensk Väljaropinion, selv om partiet historisk sett har hatt høyere oppslutning tidligere.

Vänsterpartiet  (tilsvarer norske SV) får 7,7 prosent (+0,3) og Miljöpartiet får 4,6 prosent (+0,1). De rødgrønne partiene har dermed en oppslutning på 54 prosent og ville ha overtatt regjeringsmakten dersom det var valg i Sverige i dag.

Statsminister Ulf Kristerssons høyreparti Moderaterna får 18,8 prosent på målingen (+0,2) og pustes i ryggen av Sverigedemokraterna som får 18 prosent (-0,7).

Oppslutningen om Moderaterna og deres støttepartier er samlet sett nå nede i 44,3 prosent.

I Sverige sitter altså en borgerlig koalisjon med regjeringsmakt, og faller kraftig i oppslutning, mens opposisjonen øker. I Norge er situasjonen stikk motsatt.

Mange vil tolke det dithen at de to blokkene i dag i praksis står for mer eller mindre lik politikk. Begge blokker forsøker å bruke de samme, lite virkningsfulle metoder for å møte de samme problemene knyttet til blant annet energi, migrasjon, inflasjon, såkalt grønt skifte og globalisering.

Velgerne reagerer med å vende sine nåværende makthavere ryggen, og se seg om etter et alternativ.

Les også: 

Sveriges regjering sliter: Opposisjons­lederen langt mer populær enn statsministeren

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.