Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Heiko Junge / NTB.

Löfvens parti Socialdemokraterna synker mest av alle i ny måling. Hans støtteparti Miljöpartiet faller under sperregrensen. Sverigedemokraterna går mest frem.

I en måling foretatt av Kantar/Svensk väljaropinion, er det Miljöpartiet og Socialdemokraterna – de to partiene som utgjør Stefan Löfvens regjering – som går mest tilbake. NTB-TT melder om saken.

Miljöpartiet (lik norske MDG) faller 0,7 prosentpoeng til 3,4 prosent, og havner under sperregrensen. Socialdemokraterna går ned 1 prosentpoeng til 25,5 prosent, godt under de vel 30 prosent partiet hadde i fjor sommer.

Dermed er statsminister Stefan Löfvens stilling ytterligere svekket etter regjeringskrisen han nylig har vært igjennom.

Også det innvandringsvennlige Liberalerna (tilsvarende norske Venstre) synker enda lenger ned under sperregrensa på meningsmålingen i Sverige. Partiet faller til 2,3 prosent, ned 0,2 prosentpoeng. Dette er det laveste Liberalerna har fått siden Svensk väljaropinion, en samling av flere målinger som Kantar gjør, startet for elleve år siden.

Bildet blir ikke lysere for Löfven av at det er hans argeste kritiker Sverigedemokraterna som går mest frem. Det innvandringskritiske partiet ledet av Jimmie Åkesson, øker med 1,4 prosentpoeng til 20,5 prosent.

For øvrig holder Moderaterna og Kristdemokraterna stillingen på 22,1 og 5,2 prosent, mens Centerpartiet har en minimal tilbakegang på 0,1 prosentpoeng til 9,2 prosent.

Vänsterpartiet (lik norske SV) går frem 0,8 prosentpoeng til 10,5 prosent.

Målingen er tatt opp mens Sverige gjennomlevde en regjeringskrise der Löfven gikk av som følge av et mistillitsvotum fremmet av Sverigedemokraterna og støttet av Moderaterna og Kristdemokraterna, samt Vänsterpartiet.

Da Moderaternas Ulf Kristersson måtte gi opp å få flertall for en borgerlig regjering, gikk oppdraget tilbake til Löfven, som igjen dannet regjering med Miljöpartiet, med støtte fra Centerpartiet og Vänsterpartiet.

Målingen viser at de partiene som er kritiske til Löfven, gikk frem eller holdt seg stabile, mens de to som støttet ham, sank markant. Det gir etter manges mening en tidlig pekepinn om tendensen frem mot neste riksdagsvalg i Sverige, høsten 2022.

Ny, høyaktuell bok fra Document Forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Gi gjerne et ekstra sommerbidrag til Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.