Socialdemokraternas partileder og Sveriges statsminister, Stefan Löfven. Foto: Jonas Ekströmer/ TT / NTB Scanpix 

Socialdemokraterna under ledelse av stasminister Stefan Löfven går frem med 4,8 prosentenheter til 30,4 % på en ny meningsmåling. Men jubelen forstummer ved at hans regjeringspartnere Liberalerna og Miljöpartiet ville falt utav Riksdagen, dersom det hadde vært valg.

Målingen er gjort av SVT/Novus, og viser størst tilbakegang for Sverigedemokraterna (SD), som går tilbake med 2,3 prosentenheter. For to måneder siden var SD større en Socialdemokraterna på flere målinger, men på denne målingen er rollene byttet om til gangs.

Löfvens fremgang forklares med at svenskene, som tradisjonelt har hatt høy tillit til sine myndigheter, oppfatter at statsminister Löfven har hatt god kontroll på koronakrisen.

Torbjörn Sjöström, vd hos Novus, tror att Socialdemokraternas uppgång har att göra med hanteringen av coronapandemin, ”de vinner under den här perioden därför att det finns ett högt förtroende för myndigheter och det upplevs som att sjukdomen på något sätt är under kontroll”.

– Jag tycker inte att vi ska dra för stora slutsatser utifrån det läge vi befinner oss i just nu, eller från de nya siffrorna. Men jag tolkar det som att det finns ett förtroende, en folklig förankring för det arbete och de åtgärder som regeringen har lagt fram, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna. (SVT)

Nedgang

Löfvens regjeringspartner, Miljöpartiet de gröna (mp), får en oppslutning på 3, 8 %. Det er en nedgang på 0,7 fra siste måling, men betyr at de faller under sperregrensen til Riksdagen.

Under sperregrensen befinner også Liberalarna seg. Med en tilbakegang på et prosentpoeng til 2,8% har de en lang vei opp.

Støttepartiene Centern under Annie Lööfs ledelse, og Vänsterpartiet går også svakt tilbake.

Tallene:

Vänsterpartiet: 9,5 (9,2)

Socialdemokraterna: 30,4 (25,6)

Miljöpartiet: 3,8 (4,5)

Centerpartiet: 7,7 (8,1)

Liberalerna: 2,8 (3,8)

Moderaterna: 18,7 (18)

Kristdemokraterna: 6,1 (6,5)

Sverigedemokraterna: 19,7 (22)

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.