Statsminister Stefan Löfven.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Liberalerna er enige om en samarbeidsavtale, ifølge flere svenske medier. Sverige kan ha ny regjering klar neste uke.

Forhandlingene om regjeringsspørsmålet er i sluttspurten, opplyser flere ikke navngitte kilder til blant andre Aftonbladet. Ingen av de fire partiene har så langt bekreftet opplysningene i svenske medier.

De fire partiene, som ikke har flertall i Riksdagen, skal være enige om vanskelige spørsmål knyttet til arbeidsrett og utleieregulering, saker som stanset forrige runde med forhandlinger før jul.

Et annet omstridt punkt var familiegjenforening, men det skal nå ha blitt oppnådd enighet om at «flyktninger» skal ha rett til dette, skriver Nyheter Idag:

Enligt en källa med insyn har S gått C till mötes när det gäller frågor som arbetsrätten och hyresregleringen. MP har enligt samma källa fått igenom att flygskatten återinförs och rätt till familjeåterförening för flyktingar. Efter L:s önskemål ska ett förslag ska tas fram om hur skolan kan förstatligas.

De fire partienes respektive partiorganer skal i løpet av helgen forankre samarbeidsavtalen. Ledelsen i Centern og Socialdemokraterna samler seg allerede fredag, mens de dypt splittede Liberalerna holder en åpen partikonferanse lørdag.

– Kristersson tatt på senga

Både Centern og Liberalerna har sammen med Moderaterna og Kristdemokraterna vært med i den borgerlige Alliansen, som styrte Sverige i årene 2006-2014. Før jul i fjor stemte de likevel ned Ulf Kristersson, lederen for Alliansen største parti Moderaterna, som statsminister.

Selv om dette surnet forholdet mellom alliansepartiene erfarer Svenska Dagbladet at Centern også har hatt intensive samarbeidsforhandlinger med Moderaterna og Kristdemokraterna i løpet av den siste måneden.

Ifølge avisen kom opplysningene om at Centern og Annie Lööf skal være enige med Socialdemokraterna som en «total overraskelse» for Kristersson og Kristdemokraternas Ebba Busch-Thor.

Ifølge SVT foreligger det et mottilbud fra Kristersson om en samarbeidsavtale med Moderaterna og Kristdemokraterna, der Centern og Liberalerna får mulighet til å handle fritt i Riksdagen dersom de stemmer fram de to borgerlige partiene. (NTB)

Valget i Sverige i september i fjor endte med en fastlåst situasjon, siden ingen ville samarbeide med Sverigedemokraterna som havnet på vippen mellom høyre- og venstresiden.

En regjering med Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern og Miljöpartiet vil trolig være avhengig av støtte fra Vänsterpartiet, hvilket vil være noe overraskende, siden Liberalerna og Centern tidligere har utelukket å gi Vänsterpartiet innflytelse.

SVT Nyheters kommentator Elisabeth Marmorstein tror den statsministerkandidaten Riksdagen som kommer til votering 16. januar trolig blir landets neste statsminister.

– Såväl talmannen som flera av partiledarna ser gärna att frågan avgörs i den tredje omröstningen för skulle den misslyckas är risken stor att även den fjärde gör det och då står vi inför det extra val som inget parti, förutom SD, vill ha, sier Elisabeth Marmorstein.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.