Den svenske regjeringen har hittil vist liten entusiasme, men nå ser det ut til at de presses fra et flertall i Riksdagen, som ønsker å sende jagerflyet JAS Gripen til Ukraina. Tidsperspektivet er dog usikkert.

Da Volodymyr Zelenskyj besøkte Sverige 19. august ba han spesifikt om jagerfly, men Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) svarte kun med et smil.

21. august sa den svenske regjeringen nei til å sende Gripen-fly til Ukraina. Begrunnelsen var at Sverige trengte flyene selv. Men bare tre dager senere åpnet også regjeringen for muligheten til å støtte Kiev, som har stort behov for luftkraft.

Men nå er det flertall i riksdagen for å støtte Ukraina med jagerfly, melder SVT.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna var först ut med att ställa sig bakom att skicka JAS till Ukraina.

Under förra veckan meddelade även Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att de vill se att Sverige skickar stridflygplanet till Ukraina.

Flere av partiene understreker at man må være forsiktige med tidspunktet for leveransene, slik at det ikke går utover Sveriges stridsevne. Det er ingen mulighet for at eventuelle leveranser vil ha noen innvirkning på den pågående ukrainske offensiven. Det vil dessuten ta tid å utdanne ukrainske flygere slik at de behersker JAS Gripen godt nok til å kunne fungere i strid.

Socialdemokraterna setter som et krav at Sverige må være medlem i Nato før man gir fra seg jagerfly til Ukraina, og dette står må på stedet hvil, siden Tyrkia og Ungarn ennå ikke har godkjent Sverige som nytt Nato-medlem.

Moderaterna nøler fortsatt, og vil avvente situasjonen. Forsvarsminister Pål Jonsson (M) har hittil ikke ønsket å gi noen løfter.

– Jag tycker man behöver behandla de här frågorna noga för de kommer påverka vårt försvarspolitiska läge och våra internationella samarbeten, sa Jonsson tidligere i august.

Sverigedemokraterna har ikke klargjort sitt synspunkt i saken. Uansett gjenstår flere spørsmål, konkluderer SVT.

Om det ska kunna bli verklighet så måste man dock lösa en hel del frågor på vägen. Det handlar bland annat om hur en eventuell utbildning av stridspiloter skulle kunna gå till – Sverige behöver också utbilda svenska piloter utan alltför stora förseningar.

Les også:

Zelenskyj takker for norske jagerfly: – En historisk beslutning

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.