I en pressemelding fra det svenske Finansdepartementet og Forsvarsdepartementet meldes det at Sverige nå vil gi 75 milliarder svenske kroner i militær bistand til Ukraina:

Ukrainas kamp mot Russlands angrepskrig fortsetter, og Sverige vil støtte Ukrainas kamp så lenge det er nødvendig. For å styrke den svenske støtten til Ukraina – samt øke langsiktigheten – har regjeringen og Sverigedemokraterna blitt enige om å innføre et rammeverk for militær støtte til Ukraina for årene 2024-2026. Sverige vil øke sin støtte, og rammeverket utgjør 75 milliarder kroner i militær støtte for årene 2024-2026, 25 milliarder kroner per år. Med dette forslaget vil den totale militære og sivile støtten fra Sverige til Ukraina beløpe seg til over 100 milliarder kroner. Den militære støtten til Ukraina kan for eksempel gis i form av donasjoner av forsvarsmateriell, økonomiske bidrag og økonomisk støtte til anskaffelse av forsvarsmateriell. Avhengig av hvilken type støtte som vil bli brukt, f.eks. om det dreier seg om levering av erstatningsanskaffelser, kan rammen belaste offentlige finanser i flere år og til og med utover 2026.

Samnytt melder at under en partilederdebatt i Riksdagen sa Liberalernas partileder Johan Pehrson at dette er et «spesielt krigsbudsjett for Ukraina» for å bekjempe «Putins morderiske regime». «Liberalerna har hele tiden vært tydelige på at vår støtte må økes hvis vi ønsker at Ukraina skal seire», sier han. «Dette er ikke en øvre grense, men et gulv!»

Göteborg: Trygghets-vandring avlyst på grunn av manglende trygghet

At svensk støtte til Ukraina er en høyt prioritert sak, understrekes også av statsministeren. «Vi står ved Ukrainas side så lenge det trengs,» sa Ulf Kristersson (M).

Regjeringens spesielle militærbudsjett for Ukraina får også sterk støtte fra de rødgrønne opposisjonspartiene.

«Hvis Russland vinner krigen, vil det endre spillereglene for Sverige og Europa i flere tiår fremover. Derfor må vi øke tilførselen av våpen og ammunisjon til Ukraina, og det må være langsiktig», sier Socialdemokraternas partileder Magdalena Andersson. «Jeg hilser derfor regjeringens kunngjøring i dag velkommen. Men vi må også sende Jas Gripen til Ukraina. De vil så gjerne ha det. Vi står ved Ukrainas side til den siste russiske soldaten har dratt. Slava Ukraini!»

Sverige vil bidra med et «likestillings-perspektiv» i NATO

Også Miljöpartiets nye talsperson Amanda Lind støtter budsjettet. «Det finnes bare ett alternativ for hvordan krigen ender. Det er at Ukraina vinner, at Russland forlater Ukraina og at Putin blir stilt for retten. Fram til den dagen må Sveriges og EUs støtte være urokkelig. Både sivilt, militært og økonomisk. Det skylder vi Ukraina!»

Ukrainsk flyktning fikk dør sprengt av bombe: «Jeg trodde krigen var kommet til Sverige»

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson ble i slutten av april hardt kritisert av blant annet Magdalena Andersson (S) og Johan Pehrson (L) for å ha antydet at det finnes «en øvre grense» for bistand til Ukraina. Det nye militærpakken på 75 milliarder svenske kroner støttes derimot også av Sverigedemokraterna (SD).

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.