Magdalena Andersson (S). Foto: Pontus Lundahl/TT via AP

Magdalena Andersson (S) ber om å få gå av som statsminister etter at Socialdemokraternas koalisjonspartner Miljöpartiet forlot mindretallsregjeringen. Det ble en kort opptreden for Andersson.

Dagbladet forteller om det temmelig kaotiske situasjonen som nå preger Sveriges Riksdag.

Bare timer etter at Andersson ble godkjent av Riksdagen onsdag, ble budsjettet hennes nedstemt. I stedet godkjente Riksdagen budsjettforslaget fra de opposisjonelle partiene Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD), skriver Dagbladet.

Det nokså ytterliggående og sterkt venstrevridde  Miljöpartiet vil ikke styre videre på et borgerlig budsjett, og valgte å forlate regjeringskoalisjonen. Partiet kunne ikke akseptere at Sverigedemokraterna har medvirket til å utforme det godkjente budsjettet.

– Hei og velkommen igjen. I morges ble jeg valgt til å danne en koalisjonsregjering med representanter for Miljøpartiet De Grønne og SV, sier Andersson på en pressekonferanse.

– Etter konstitusjonell praksis bør en koalisjonsregjering gå av dersom et parti går ut av regjeringen. Min vurdering er at dette også bør gjelde dersom man har fått ny statsminister men den nye regjeringen ikke har tiltrådt, fortsetter hun.

Magdalena Anderssons ble formelt godkjent som Sveriges 34. statsminister etter at Vänsterpartiet gikk med på å støtte henne. Til gjengjeld skulle Vänsterpartiet på gjennomslag for et krav om at minstepensjonen ble økt med 1000 kroner i måneden.

Centerpartiets leder Annie Lööf hevdet da at Vänsterpartiet har fått for mye innflytelse og ville derfor ikke støtte regjeringens statsbudsjett. Dermed oppsto situasjonen der det borgerlige budsjettet i stedet ble godkjent, og Miljöpartiet gikk ut av regjering.

Etter Magdalena Anderssons snarlige avgang er Stefan Löfven igjen formelt statsminister i en overgangsregjering, i påvente av at brikkene kan falle på plass i en ny løsning.  Det parlamentariske kaoset synes å være temmelig komplett.

Norges statsminister Joans Gahr Støre sier ifølge NTB at han tror Sverige vil klare å løse dette nokså raskt:

– Jeg er trygg på at Sverige finner en løsning på den parlamentariske situasjonen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre etter at Magdalena Andersson gikk av.

Støre kjenner Andersson godt og snakket med henne den dagen hun ble valgt som ny partileder for Socialdemokraterna – Aps svenske søsterparti.

Han mener Andersson er så erfaren og respektert at han er trygg på at det blir en løsning på den situasjonen som har oppstått. Han har ikke snakket med henne etter avgangen, men har tidligere holdt jevnlig kontakt på SMS med henne.

– Dette er en situasjon som både er parlamentarisk, og som handler om innretning på budsjettet. Hun har vært finansminister og kan det budsjettet. Hun vil gjøre sin vurdering av muligheten for å ta Sverige trygt gjennom månedene fram til valget neste høst, sier Støre til NTB.

(Saken er oppdatert ). 

Les også, fra tidligere i dag: 

Magdalena Andersson er valgt som Sveriges nye statsminister – men går mot nederlag i budsjettet

Julegavetips! Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.