Magdalena Andersson (S) ble mandag valgt til Sveriges statsminister – igjen. Hun representerer nå en sosialdemokratisk ettpartiregjering og et parti som har strammet grepet om Sverige.

Etter forrige ukes kaos, da Magdalena Andersson ble stemt ut og gikk av i løpet av få timer, har den svenske riksdagen igjen stemt fram Socialdemokraternas Magdalena Andersson som statsminister. Eller en bedre måte å uttrykke det på: Riksdagen tolererer Andersson som statsminister. Stemmetallet var 173 nei og 101 ja. I tillegg avsto 75 personer fra å stemme.

– Eftersom mindre än hälften av riksdagens kammare röstar nej godkänns förslaget, sa ordfører Andreas Norlén etter avstemningen.

S har strammet grepet

Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet og den tidligere vänsterpartisten og nå politiske villmannen Amineh Kakabaveh slapp til den sosialdemokratiske ettpartiregjeringen. I praksis betyr det at Socialdemokraterna nå har strammet grepet om regjeringsmakten, og står fritt til å samarbeide om ulike saker med ulike partier. Det er på mange måter en tilbakevending til gammel politikk – S skal styre landet, mens de andre partiene krangler med hverandre. Dette til tross for at S foreløpig kun har rundt 28 prosent på meningsmålingene.

Med resultatene i hånden ser forrige ukes politiske farse, da Miljöpartiet gikk ut av regjeringen som svar på at opposisjonens budsjett ble stemt gjennom, å ha vært den optimale løsningen for både S, MP og C: Miljöpartiet fikk en grunn til å forlate regjeringen på ideologisk grunnlag, og Socialdemokraterna kunne uten det stadig mer upopulære Miljöpartiet øke både eget partis makt og sin handlefrihet. Centerpartiets Annie Lööf kan også fortsette å gjenta at de klarer å «stoppe SD», noe som også var akkurat det Annie Lööf gjorde mandag.

– I dag är det fjärde gången som vi stoppar Sverigedemokraterna. I dag kommer det dessutom bli historiskt. Sverige får sin första kvinna som statsminister, och vi bidrar till att hon accepteras av riksdagen, sier Annie Lööf til Svenska Dagbladet.

Tiltrer på tirsdag

Siden Riksdagen nå har tolerert Magdalena Andersson som statsminister, vil hun formelt tiltre under et råd på slottet. Dette vil trolig skje på tirsdag.

Under rådet vil Magdalena Andersson holde sin regjeringserklæring og kunngjøre hvilke statsråder som skal inngå i den nye ettpartiregjeringen. De fem miljøvernministrene forsvinner fordi MP har forlatt regjeringen. Andersson må erstatte disse og næringsminister Ibrahim Baylan, som har valgt å slutte. I tillegg må Andersson finne en ny finansminister når hun selv blir statsminister.

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.