Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson  og Moderaternas partileder Ulf Kristersson. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Det borgerlige flertallet i Sverige, med Sverigedemokraterna som pådriver, har besluttet å avskaffe målet om å gi 1 prosent av landets bruttonasjonalprodukt til bistand.

Under presentasjonen av regjeringsavtalen fredag erkjente Moderaternes leder Ulf Kristersson at det vil bli gitt mindre i  bistand fra Sverige i årene som kommer. Dette meldes av NTB.

I stedet for 1-prosentmålet har de fire borgerlige partiene besluttet å avsette en viss sum som skal gå til bistand de neste tre årene. Størrelsen på bistanden vil bli klar når det som etter alt å dømme blir Sveriges nye regjering, presenterer sitt første statsbudsjett.

Men det vil altså bli en lavere sum enn det som gis i dag.

Avviklingen av bistandsmålet er ett av flere kompromisser som partiene har måttet inngå i forhandlingene om et nytt regjeringsgrunnlag.

Kristdemokraterna har tradisjonelt vært en sterk pådriver for et stort bistandsbudsjett, mens Sverigedemokraterna ønsker at pengene i stedet skal brukes i Sverige. Her fikk med andre ord Sverigedemokraterna et gjennomslag, til glede for sine velgere.

Sverige betaler årlig ca. 50 milliarder (svenske) kroner i bistand. Norge gir noe over 40 milliarder norske kroner, altså betydelig mer per innbygger enn hva Sverige gjør.

Denne forskjellen vil nå øke, i og med at Sverige kutter sin bistand, mens Norges rødgrønne regjering ikke har noen slike planer.

I likhet med den norske bistanden er også Sveriges bistand omdiskutert, og det kritiseres blant annet at den går til korrupte despoter rundt om i verden.

Les mer om dette: 

Svensk bistand: Penger øses ut til «skurkstater och diktaturer»

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.