Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP

En ny meningsmåling er trist lesning for Sveriges relativt ferske statsminister Ulf Kristersson og hans borgerlige trepartiregjering. Velgerne foretrekker nå forgjengeren fra Socialdemokraterna.

Sist høst fikk Sverige en ny, borgerlig regjering, og den sosialdemokratiske statsministeren Magdalena Andersson måtte forlate stillingen.

Men den første tiden i regjeringskontorene er langt fra blitt noen triumfferd for den nye borgerlige regjeringen, under ledelse av Moderaternas Ulf Kristersson.

En ny måling fra Aftonbladet/Demoskop viser at langt flere velgere nå faktisk har mer tillit til den sosialdemokratiske opposisjonslederen Magdalena Andersson enn til Kristersson.

NTB melder om saken søndag formiddag.

Hele 20 prosentpoeng skiller de to. 38 prosent av de spurte sier at de har stor eller svært stor tillit til Kristersson, mens 58 prosent har stor eller svært stor tillit til Andersson, som var statsminister før høstens valg.

Kun 29 prosent sier at de støtter regjeringen til Kristersson, hvilket er svært lavt.

Dette likner på situasjonen i Norge, bare at her er det politisk sett omvendt, ved at venstresidens regjering sliter med lav tillit, mens de borgerlige i opposisjon stiger i popularitet i meningsmålingene.

Mange vil tolke det dithen at det i viktige velgersaker knyttet til strøm/energi, drivstoffpriser, såkalt grønt skifte osv. er små politiske forskjeller mellom de ledende blokkpartiene.

Velgerne opplever at det er mer eller mindre samme poltikken som føres, og at det skapes de samme problemene for folk flest engen det er en borgerlig eller en sosialdemokratisk regjering.

Derfor signaliseres det i økende grad allmenn misnøye med den av de to blokkene som til enhver tid har ansvar i regjering.

En annen svensk partileder som scorer svært lavt, er lederen for Vänsterpartiet Nooshi Dadgostar. (Partiet tilsvarer norske SV). Kun 22 prosent sier de har tillit til henne, 6 prosentpoeng mindre enn i forrige tilsvarende måling. Så det er ikke åpenbart at det handler om en generell velgerflukt fra høyresiden mot venstresiden.

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.