Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna nærmer seg hverandre. At en allianse mellom de tidligere erkefiendene kan bli en realitet i en ikke altfor fjern fremtid, virker som et stadig mer sannsynlig scenario.

Jimmie Åkesson (SD) utelukker ikke et regjeringssamarbeid mellom S og SD. Det avslørte partilederen under onsdagens høring i SVTs program «30 minuter».

Da intervjuet kom inn på hvordan Åkesson tenker om fremtidige regjeringsalternativer, sa han at SD selvsagt foretrekker å danne regjering på egen hånd. Men siden det neppe er rimelig for øyeblikket, ser han gjerne et samarbeid mellom SD og M, eventuelt med KD som tredjepart. Det er et samarbeid som har vært diskutert lenge, men hvor M og KD så langt har vært avventende. SD er imidlertid fortsatt positive.

– Vi har identifierat ett antal viktiga frågor där vi har en gemensam riktning åtminstone. Sedan får ju detaljerna förhandlas. Jag tror att det finns möjlighet att bilda en stabil majoritetsregering med det här alternativet, om väljarna vill, sa Åkesson.

En større overraskelse for mange seere var kanskje hvordan Åkesson åpnet for et fremtidig samarbeid med Socialdemokraterna.

– Hur får vi bäst utväxling för vår politik? Det är ju en fråga vi ständigt ställer oss. Är det att ingå i en regering, att vara stödparti åt en Moderat-ledd regering eller kanske genom att någon annan får bilda regering och vi kan vara mittemellan, sier Åkesson og viser til Ulf Kristersson (M) og Magdalena Andersson (S).

Tungen på vektskålen

Det er tydelig at Åkesson streber etter att SD blir tungen på vektskålen. Dette er logisk, for da vil man kunne få mest mulig ut av partiets egen politikk. På programleder Anders Holmbergs spørsmål om SD kunne støtte en sosialdemokratisk statsminister, ga Åkesson følgende svar:

– Just nu har jag svårt att se det, men Socialdemokraterna gör ju allt de kan för att likna oss så mycket som möjligt. På kort sikt är det osannolikt, men långsiktigt utesluter jag ingenting. Vi ska ha utväxling för vår politik, vi ska ta vara på våra väljares intressen och hur det sker är mindre intressant.

Begrepet «langsiktig» ble da definert av Åkesson som «ikke før valget», som er planlagt å finne sted på skjebnedatoen 11. september.

Endret dynamikk

Sverigedemokraterna har blitt fremstilt som Socialdemokraternas verste fiender siden SD kom inn i Riksdagen i 2010. Men med årene har maktbalansen endret seg: Ved valget i 2010 fikk Socialdemokraterna 30,7 prosent av stemmene og Sverigedemokraterna 5,7 prosent. Tilsvarende tall ved valget i 2018 var henholdsvis 28,3 og 17,5 prosent. Samtidig har oppslutningen om SD økt innad i fagforeningene, noe som er bekymringsfullt for S.

Men selv om S er et skamløst parti, var det tydeligvis grenser for dem også. Organisasjonsendringer måtte til for å gjennomføre så store endringer som partiet ønsket å gjøre, for å maksimere sjansen for å forbli ved makten selv etter valget i september.

Samtidig som Magdalena Andersson etterfulgte Stefan Löfven, åpnet det seg nye muligheter, og i månedene som har gått siden partilederskiftet i november, har S tatt klare grep for å transformere sverigedemokratisk politikk til sosialdemokratisk. S kopierer forslag etter forslag fra SD, og ​​forvandler samtidig «rasistisk ekstremisme» til «ansvarlig politikk». De siste meningsmålingene tyder på at taktikken har virket: S har i dag støtte fra om lag 30 prosent av velgerne, mens 20 prosent støtter SD.

De samme kjernesakene

Et fremtidig samarbeid virker stadig mer sannsynlig gitt at S og SD er partier som både er maktfokuserte og pragmatiske. SD er sulten på for første gang å få reell makt, mens S ikke kan tenke seg å gi slipp på makten. Begge parter er villige til å gjøre det som er nødvendig for å nå sine mål.

Det er også umulig å se bort fra at S og SD deler mange kjernesaker og at SD fokuserer på de samme sakene som en gang dannet fundamentet for S: omsorgen for innbyggerne og beskyttelsen av «folkhemmet». Begge partier kan protestere, men Sverigedemokrater er faktisk sosialdemokrater som foretok en tidsreise fra tiden før Palme.

Jo mer S endrer retning og overtar SDs saker – noe som i stor grad betyr at S går tilbake til politikken de førte før 1975 – og jo mer akseptert SD blir blant velgerne, jo mer sannsynlig vil et samarbeid mellom partiene være. Nøyaktig når vi får oppleve et formelt samarbeid mellom S og SD, gjenstår å se, men når Sverige våkner 12. september i år, kan det være til et nytt politisk landskap.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.