Først gjorde landsmøtet til Kristdemokratene opprør og stemte for å oppheve Desemberavtalen som sikrer at den sittende regjering får gjennom sitt budsjett. Nå sier også Moderaterna at de ikke betrakter avtalen som gjeldende. De andre opposisjonspartiene fulgte etter.

Dermed er avtalen som skulle holde Sverigedemokratene utenfor, satt ut av kraft.

Klockan var 16.30 i kongresscentret Aros i Västerås när en klar majoritet av KD-ombuden – med 97 rösters marginal – på partiets riksting gjorde uppror mot sin egen partiledning. Ombuden tvingade partiledningen att omedelbart lämna överenskommelsen som inneburit att den största partikonstellationen i riksdagen ska utse statsminister och få igenom sin budget.

Dermed er det politiske spillet åpnet igjen. Desemberavtalen skulle låse både opposisjon og regjering til et samarbeid der SD aldri ville få innflytelse. Den skulle løpt til 2022.

Oppsigelsen er en alvorlig strek i regningen for de som setter sanksjoner og utestengelse av SD over de politiske kreftenes frie spill.

– Jag konstaterar att i och med KD:s beslut i eftermiddag är Decemberöverenskommelsen upphävd, säger Kinberg Batra.

Även Anders W Jonsson, Centerpartiets gruppledare och vikarie för föräldralediga Annie Lööf, och folkpartiledaren Jan Björklund gjorde liknande uttalanden.

– Det som nu kan hända, det är en öppen fråga. Från Folkpartiets sida vill vi undvika att Sverige kastas in i ett politiskt kaos, men det går ju inte att utesluta tyvärr, säger Björklund.

Bakgrunnen for avtalen var at SD stemte for Alliansens alternative budsjett som dermed fikk flertall. Stefan Löfven ble tvunget til å styre etter opposisjonens budsjett. Men for å forhindre at SD kunne bli tungen på vektskålen, inngikk man avtale som forpliktet opposisjonen til å stemme for regjeringens budsjett, slik at SD ble parkert.

Men dette er å suspendere det politiske spillet. De borgerlige velgerne er frustrerte over at partiene parkerer politikken, og opprøret hos Kristdemokratene er bare det første i rekken.

Glädjen var stor bland DÖ-kritiker i Moderaterna sedan KD:s riksting sagt nej till Decemberöverenskommelsen.

– Jag är väldigt glad. Jag skulle just öppna en flaska champagne, säger riksdagsledamoten Finn Bengtsson, som är ”upprorsledare” i det största allianspartiet

Han är övertygad om att det är Decemberöverenskommelsen som är skälet till att M och andra allianspartier går kräftgång i opinionen och att ”extrempartierna” går framåt.

– Och KD har noterat detta.

Sverigedemokratene stormer frem på meningsmålingene. Jimmy Åkesson kunne tenke seg nyvalg. Det kan bli en katastrofe for socialdemokraterna, med de migrasjonstall Sverige opplever.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson hotar redan nu med att väcka misstroendevotum mot finansminister Magdalena Andersson (S). ”Det är dags att Sverige håller ett nyval”, skriver Åkesson i ett uttalande.

Alliansen lemnar pakt efter upprör av KD-ombud

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.