Bildet: Det virker som den svenske regjeringen ikke orker ta inn over seg skaden som outsourcingen av førerkort, bilregistre, havner, t-banesystemer og togsentraler har forårsaket. Det er et skrikende misforhold mellom alvorligheten i lekkasjen og de «alt-er-normalt-her»-svarene som regjeringen har levert. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Den borgerlige opposisjonen krever tre statsråders avgang, og Sverigedemokraterna støtter kravet. Dermed er det flertall for mistillit.

Statsminister Stefan Löfven kan enten la statsrådene trekke seg eller stille kabinettspørsmål.

Alliansen – Moderaterna, Centern, Liberalerna og Kristdemokraterna, er enig om at outsourcingen av Transportstyrelsens arkiv og arbeid til Serbia og Tsjekkia er en så grov og alvorlig feil at det må få konsekvenser.

Misstroendeförklaringen meddelades av alliansledarna Anna Kiberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) vid en presskonferens på onsdagen. Orsaken är S-ministrarnas inblandning i säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen.

– Sveriges säkerhet har äventyrats, säger Anna Kinberg Batra.

De tre statsrådene er innenriksminister Anders Ygeman, forsvarsminister Peter Hultqvist og infrastrukturminister Anna Johansson. De to første har erkjent at de fikk kjennskap til lekkasjen i januar 2016, men at de unnlot å informere statsministeren. De foretrakk å rydde opp på egen hånd. Johansson skylder på at en avgått statssekretær. Hun hevder ikke å ha visst.

– Det kan vara det största svenska säkerhetsläckaget sedan spionen Stig Bergling för 40 år sedan, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor pekade också på att försvarsminister Peter Hultqvist, i likhet med Anders Ygeman, under åtta månader inte fört över informationen till infrastrukturminister Anna Johansson och statsminister Stefan Löfven (S).

– Svenska folket förtjänar bättre. Förtroendet är förbrukat, säger Ebba Busch Thor.

Alliansen krever at presidenten for Riksdagen innkaller nasjonalforsamlingen ekstraordinært for å behandle mistillitsforslaget. Jimmy Åkesson har sagt at SD støtter forslaget som dermed har flertall.

Hvis statsrådene velger å gå av selv, redder det regjeringen og Riksdagen trenger ikke innkalles.

 

 

http://www.dn.se/nyheter/politik/alliansen-vacker-misstroende-mot-tre-ministrar/