Flere svenske medier melder at den svenske regjeringen kan komme til å gå av. Regjeringen har innkalt til pressekonferanse torsdag kl 10.

Rosenbad i Stockholm kokte av rykter onsdag ettermiddag: Går regjeringen av? Eller utlyser den nyvalg? Uansett tror ingen at Löfvens historisk svake og upopulære regjering kan overleve mistillit mot tre av statsrådene. Det er nemlig klart at mistillitsforslaget har flertall; Alliansepartiene og Sverigedemokraterna har sammen majoritet, og SD vil støtte mistillit mot statsrådene.

Alliansen: Mistillit mot tre statsråder

Situasjonen for Löfven ble umulig i natt da opposisjonen krevde tre statsråders hoder på et fat. Alliansen krever at statsrådene Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist avgår etter it-skandalen i Transportstyrelsen.

SVT har snakket med flere ulike kilder i regjeringsapparatet, og et av de mest sannsynlige scenarioene er at hele regjeringen trår tilbake.

Et alternativ til at regjeringen trekker seg er at den utlyser nyvalg.

Høsten 2014 truet Löfven med nyvalg i en situasjon med regjeringskrise, og han kan gripe til den løsningen igjen.

Denne gangen har dog ikke Löfven så stor kontroll over situasjonen. Han kan ikke stoppe den politiske logikken; Alliansen kan ikke gå tilbake på sin kunngjøring av at tre statsråder skal felles.

Pressekonferanse senere i dag

Statsminister Stefan Löfven kan komme til å meddele sin avgang på en pressekonferanse senere i dag.

– Ja, det finns absolut en potentiell risk att statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång, säger en källa till SVT Nyheter.

Sent i går kveld bestemte lederne i Alliansen (de borgerlige partiene minus SD) seg for å reise mistillitsforslag mot Löfvens statsråder – og de er rede til å ta over regjeringsmakten, skriver Aftonbladet:

Nu uppges regeringen vara beredda att avgå och låta Alliansen och Anna Kinberg Batra styra fram till nästa val, uppger en regeringskälla för Aftonbladet.

Regjeringen tatt på sengen

Regjeringen ble tatt på sengen over at opposisjonen krever tre statsråders avgang:

Enligt SVT Nyheters källor räknade regeringen inte med att den borgerliga Alliansen skulle gå ut så hårt och kräva misstroende gentemot tre av regeringens ministrar. Man räknade i stället med att Alliansen skulle rikta misstroende mot en, eller högst två, ministrar och inkalla riksdagens konstitutionsutskott för en snabbgranskning.

To av de tyngste statsrådene

Når Alliansen reiser mistillit mot tre av regjeringens statsråder, hvorav to er regjeringens tyngste og mest populære; innenriksminister Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist, havner statsministeren i en kritisk situasjon:

En regering klarar att låta en minister avgå och undvika en misstroendeförklaring, såsom Ingvar Carlsson lät Anna-Greta Leijon gå i slutet av 1980-talet. Men att avskeda tre ministrar är något helt annat, menar en källa till SVT Nyheter. Och det skulle då ske kort in på ett för regeringen komplicerat budgetarbete, där Alliansen redan hotat med att rikta misstroende mot enskilda ministrar om vissa skatteförslag läggs.

Ifølge SVTs kilder kommer regjeringen ikke til møtes til statsråd i dag – den har hendene fulle med interne møter og samtaler.

 

SVT: Källa till SVT: Möjligt att regeringen avgår i dag

Aftonbladet: Regeringskälla: Löfven beredd att lämna över makten till Alliansen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂