Opposisjonen er ikke fornøyd med at Löfven ofret to statsråder. SD-leder Jimmie Åkesson mener tilliten er oppbrukt og at statsministeren ikke tar alvoret i situasjonen inn over seg. Det går mot mistillitsforslag i Riksdagen, under et ekstraordinært møte midt på sommeren.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kjemper fra skanse til skanse. Han kjøper seg tid ved å sparke to ministre, men faren for regjeringskrise er ikke over.

IT-skandalen, der store mengder personopplysninger er blitt spredd til flere land gjennom utsetting av drift til IBM, har satt opposisjonen i jaktmodus.

Den såkalte Alliansen, som samler fire borgerlige opposisjonspartier, er provosert over at statsminister Löfven nekter å gi forsvarsminister Peter Hultqvist sparken. Löfven ofrer to andre statsråder, men snakker varmt om sin forsvarsminister.

Opposisjonen truer med å framsette mistillitsforslag mot Hultqvist i Riksdagen. Da blir det raskt et spørsmål om den sosialdemokratiske regjeringens liv, ettersom Löfven har gjort det klinkende klart at han ikke vil ofre forsvarsministeren.

Nyvalg

Det var torsdag ettermiddag ikke klart om alle partiene tar saken helt ut. Men kristeligdemokratenes leder Ebba Busch Thor har ikke tenkt å gi seg, det har heller ikke Sverigedemokratenes leder Jimmy Åkesson, som står utenfor det etablerte borgerlige samarbeidet.

Löfven har dog en joker i ermet. Han kan skrive ut nyvalg, dersom presset fra opposisjonen mot forsvarsminister Peter Hultqvist truer med å velte hele regjeringen. Men foreløpig vil ikke Löfven delta i spekulasjonene om nyvalg. Han tar sikte på å sitte perioden ut, fram til slutten av 2018.

– Jeg vil ikke ha politisk kaos i Sverige. Det er ikke det vi trenger nå, svarer han kort på spørsmålet om nyvalg. Statsministeren viste til de formidable utfordringene som venter Sverige gjennom økt spenning i Østersjøen, usikkerheten rundt brexit og regjeringens arbeid med reformer innen helsesektoren.

– Ansvaret for det som skjer videre, ligger hos dem som eventuelt framsetter et mistillitsforslag mot Hultqvist, sier Löfven.

Skandale

IT-sikkerhetsskandalen har vokst til regjeringstruende proporsjoner i løpet av de siste ukene. Transportstyrelsen, et overordnet statlig organ som håndterer vei, jernbane, sjøtransport og luftfart, satte i 2015 ut sine IT-operasjoner til IBM.

Selskapet delegerte oppgaver videre til underkontraktører i Tsjekkia og Romania, og dermed var skandalen er faktum. Millioner av personopplysninger kan ha kommet på avveie, mediene meldte sågar at identiteten til etterretningsagenter kunne være blåst.

Så vel forsvarsminister Hultqvist som innenriksminister Anders Ygeman var orientert, men informerte ikke statsministeren. Ygemann må gå, mens Hultqvist blir sittende.

Verken Thor eller Åkesson har noe godt å si om Hultqvist. De mener at hans tillit er oppbrukt og at statsministeren ikke tar alvoret i situasjonen inn over seg. Derfor kan det gå mot mistillitsforslag i Riksdagen, under et ekstraordinært møte midt på sommeren.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂