Nytt

SD-leder Jimmie Åkesson krever nå at statsminister Stefan Löfven avgår. – Jag tror inte på det han säger, sier Åkesson.

Transportstyrelsens sparkede generaldirektør sier at regjeringen hadde fullt innsyn i lovbruddene i etaten. Åkesson krever at Löfven går av.

Eks-generaldirektør Maria Ågren beskriver hun at hun har gitt «detaljerad» og «full information» til høyt plasserte tjenestemenn, skriver Expressen i kveld.

Om dette stemmer var sikkerhetslekkasjen i Transportstyrelsen ingen hemmelighet for regjeringen. Og dermed brenner det nå stadig nærmere statsministeren.

Löfvens statssekretær visste

Allerede før disse opplysningene ble kjent mandag kveld krevde Sverigedemokraterna statsministerens avgang. For også i går kveld kom det nye avsløringer om it-sikkerhetsskandalen.

Søndag kveld ble det kjent at Stefan Löfvens statssekretær Emma Lennartsson hadde fått opplysninger om muligheten for en datalekkasje allerede i februar 2016, hele ti måneder tidligere enn det som har vært kjent til nå.

– Jeg tror ikke på noe av det som kommer fra regjeringen i denne saken, sier Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson til SVT.

– Må ha gitt informasjon

Han beskriver det som utenkelig at statssekretæren visste om dette uten å informere sin sjef, statsministeren.

– Jeg tror han fikk opplysninger om IT-skandalen langt tidligere enn det han har innrømmet. Det er på tide at Löfven går av, sier Åkesson.

Han lover å ta opp spørsmålet så snart Riksdagen kommer sammen om et par uker.

Ofret to statsråder

Våren 2015 satte det svenske transporttilsynet ut driften av sine servere til IBM i Irland. Utenlandske IT-teknikere uten klarering fikk dermed tilgang til personlige opplysninger om hundretusener av svensker.

Löfvens ofret i juli to statsråder, men vernet forsvarsminister Peter Hultqvist. Flere partier vurderer mistillitsforslag i Riksdagen, men det er uklart om det er reelle trusler eller tomme ord.

 

Expressen: Ågren: Regeringen hade full insyn