Statsminister Stefan Löfven med avskjedsgaver fra kolleger i Riksdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT Nyhetsbyrån/ NTB.

Sveriges avgående statsminister Stefan Löfven ble onsdag takket av Riksdagen. Fra sin politiske erkemotstander SD-leder Jimmie Åkesson fikk han en meget spesiell gave og lett ironiske avskjedsord.

Sveriges statsminister Stefan Löfven går av som leder for Socialdemokraterna på partiets landsmøte i høst, og går også av som statsminister. I den forbindelse ble det avholdt en seremoni i Riksdagen, der han ble takket av fra de øvrige partiene.

Det var knyttet en viss spenning til hvordan dette ville arte seg fra Löfvens kanskje aller mest markante kritiker, partileder Jimmi Åkesson i Sverigedemokraterna. Det ble en original, men humørfylt avskjed. Den gjensidige bitterheten uteble.

Fria Tider beretter:

Traditionsenligt överlämnade de övriga partiledarna gåvor till den avgående S-ledaren och statsministern.  Moderaternas Ulf Kristersson slog på stort och bjöd Löfven på en Londonresa med Abba-konsert.

Men fra Åkesson ble gaven en bok om pølser, og en pølse i tillegg:

SD-ledaren Jimmie Åkesson överlämnade istället boken «Den svenska korvresan», och en korv, till Stefan Löfven.

– Mat förenar människor. Korv förenar människor, konstaterade Åkesson.

Det lå en viss symbolikk i valget av gave, og pølsetype:

Han berättade att korven är en «Die Harder 6.0», som aspirerar på att vara världens starkaste korv.

– Men med tanke på alla de kryddstarka formuleringar som Stefan Löfven har kommit att framföra under åren tror jag nog att han klarar av korven bättre än jag, sade Åkesson.

Åkesson takket statsministeren for alle debatter, og kom med følgende uttalelse inspirert av Pippi Langstrømpe: .

– Det var trevligt och roligt att du kom, men det var roligare när du gick.

Stefan Löfven skrattade åt detta och tog emot gåvan av Jimmie Åkesson, skriver Fria Tider.

Det ble med andre ord ett av få, relativt forsonlige øyeblikk mellom de to erkemotstanderne.

Den 64-årige Löfven har sittet som Sveriges statsminister siden 3. oktober 2014. Til tross for at han aldri har hatt flertall i Riksdagen, har han klamret seg fast til makten gjennom ulike politiske hestehandler.

Stefan Löfven ledet mindretallsregjeringer i to perioder før hans regjering ble felt i en mistillitsavstemning i juni i år.

VG omtalte prosessen:

Löfven fortsatte som statsminister for et forretningsministerium. Etter at mistilliten var et faktum, hadde Löfven en uke på seg til å si om han ville gå av eller skrive ut nyvalg. Han valgte det første, men da det ble klart at de borgerlige Moderaternas Ulf Kristersson ikke hadde grunnlag for å danne regjering, havnet oppgaven igjen hos Löfven.

Det endte med at Riksdagen 7. juli godkjente Löfven som statsminister med to stemmers margin. 60 representerer stemte blankt for å «slippe fram» den sosialdemokratiske statsministeren, og det fremsto uklart hvordan Löfvens regjering skulle få godkjent det neste statsbudsjettet.

Det holdes ordinært riksdagsvalg i Sverige høsten 2022. Da vil Sosialdemokraterna stille med en annen statsministerkandidat enn den etter hvert temmelig omstridte Stefan Löfven.

Löfven er ikke alene om å gå fra borde i partiet. Les også:

Etter Löfvens kunngjøring: Ledende S-politikere forlater sine stillinger

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.