Stefan Löfven. (skjermdump, SVT)

Sveriges statsminister Stefan Löfven utelukker ikke at militæret kan bli satt inn mot gjengkriminaliteten i svenske forsteder. Sverige opplevde 300 skyteepisoder i fjor, og 40 personer ble drept.

Reaksjonene hadde knapt lagt seg etter at SD-lederen Jimmie Åkesson i går åpnet for å sette inn militære mot opptøyer i forstedene, så la statsminister Stefan Löfven (S) seg på samme linje, i hvert fall retorisk:

Vil gjøre «det som er nødvendig»

– Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sa han etter en partilederdebatt i Riksdagen tirsdag, ifølge SVT.

Sverige er rammet av eskalerende voldskriminalitet, og skytingen og utryggheten dominerte partiledardebatten i Riksdagen. Stefan Löfven åpnet ballet med å påpeke at økonomien er sterk og at arbeidsledigheten er lav:

– Men det är också uppenbart att det finns samhällsproblem. Förra året skedde 300 skjutningar, 40 människor dödades. Det nya året har inletts med nya skjutningar. Vi ser kriminella med total avsaknad av respekt för mänskligt liv, det är en fruktansvärd utveckling som jag är fast besluten att vända, sade Löfven.

Han fortsatte:

– Vi kommer att fortsätta bekämpa parallellsamhällena envist och uthålligt. Vi ska se till att våra skattepengar går till det de är avsedda för, och aldrig någonsin till kriminell verksamhet.

TT spør: – Men du utesluter inte att sätta in militär?

– Vi tittar på vad det finns för möjligheter, jag ser inte det som den första lösningen, men vi ska titta på hur vi får bort gängkriminaliteten.

Åkesson: – Portforbud

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson var villig til å gå langt i kampen mot kriminaliteten, men han nevnte ikke strengere straffer eller flere utvisninger som løsninger, trolig til sine tilhengeres skuffelse, noterer Fria Tider: «Istället ville han inskränka rättssäkerheten och möjligheten att röra sig fritt i det mångkulturella Sverige».

– Det ska vara möjligt att införa tillfälliga utegångsförbud nattetid, sade Åkesson och fortsatte:

– Rätten att vittna anonymt ska utredas.

«Som om det var krig»

Ulf Kristersson, Moderaterna, beskrev en kaotisk situasjon i landet:

– Under förra året utfördes 300 så kallade skjutningar i Sverige. 42 döda, kriminella med handgranater som om det vore krig i vårt land, sade M-ledaren.

Kristerssons uttalelse imponerte ikke Åkesson:

– Jag vill inte höra en enda moderat till i den här kammaren skylla ifrån sig, särskilt inte Ulf Kristersson, som satt i Reinfeldts regering och är ansvarig för det som sker i Sverige i dag, sade Åkesson.

Löfven: Vi har strammet inn

Stefan Löfven påpekte at Socialdemokraterna fører en strengere asylpolitikk enn hva Fredrik Reinfeldt gjorde før valget.

– En ohållbar migrationspolitik har lagts om, påstod statsministern.

Samtidig viser ferske sifre fra Migrationsverket at Löfven-regjeringen bevilget 135.529 oppholdstillatelser i 2017, en økning på 32 prosent siden Fredrik Reinfeldt ble stemt ut av regjeringskontorene, skriver Fria Tider.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.