Poliser undersöker området vid ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm har fått omfattande skador vid en kraftig explosion, natt til den 13. januar, 2019.  Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB Scanpix

Sverige herjes av vold, bomber, skytinger og annen alvorlig kriminalitet. Nå ber landets Rikspolischef om militær støtte i det som på fagspråket omtales som en «eskalerende gråsoneproblematikk». Politiet spør: – Er det krig eller ikke?

For ganske nøyaktig to år siden tok Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson opp spørsmålet om det militæret kunne tre støttende til i politiets kamp mot den stadig økende kriminaliteten i landet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson «förklarade krig» mot den organiserade brottsligheten och föreslog att Sverige ska kunna sätta in militär för att få bukt med den.

Like forutsigbart som at Jorden går rundt sin egen akse, fattet ikke flertallet i Riksdagen noe støtte til Åkessons forslag. Statsminister Löfven (S) ville utrede spørsmålet videre (beslutningsvegring), Moderatarna-leder Kristersson var negativ til forslaget (manglende virkelighetsforståelse), Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt advarte i stedet mot «att det piskas upp för mycket rädsla i debatten» (klassisk avsporing) og Miljöpartiets talsperson Isabella Lövin demonstrerte ekte virkelighetsfornektelse:

– Det klart att vi har problem. Men det viktiga är att vi pratar om de konkreta problemen och inte målar ut det som att det här håller på att underminera hela det svenska samhället, för det stämmer inte, sade Lövin till TT efter debatten.

Jimmie Åkesson plasserte deretter ansvaret på rett sted:

– Det här är det nya, spännande, mångkulturella Sverige. Det gjorde ni bra, sade Åkesson.

I dag er det de som har begge beina på bakken og kjenner virkeligheten på kropp og sinn (les: politiet) som ber om hjelp.

Rikspolischefen vill att Försvarsmakten ska kunna stötta polisen mer än i dag om Sverige drabbas av en upptrappad gråzonsproblematik.

Ökade ordningsstörningar, svårförklarliga olyckor, fysiska sabotage och cyberangrepp. En eskalerande gråzonsproblematik skulle sätta polisen under hård press. Samtidigt har myndigheten redan i dag svårt att klara sitt uppdrag i takt med att skjutningar och sprängningar ökat kraftigt.

I ett upptrappat läge kommer polisen att behöva stöd och enligt rikspolischefen kan den komma från försvaret.

– Vi har i fredags lämnat en skrivelse till regeringen där jag hemställt att polisen ska kunna använda Försvarsmakten även i en större gråzonsproblematik, säger Anders Thornberg.

Militären bör även kunna kallas in vid ett terrorattentat eller en liknande situation «som kraftigt avviker från det normala» och kräver polisens åtgärder, anser han. Redan i dag kan polisen använda försvaret som stöd till bekämpning av terrorism, men det är hårt reglerat.

Rikspolischefen konstaterer videre at trusselbildet mot Sverige er sammensatt og komplekst, og mener at grensedragningen mellom krig og fred ikke alltid er like tydelig.

– Det är inte säkert att det i ett framtida läge är helt klart om det är krig eller inte. Är det inte fattat ett beslut om höjd beredskap är det polisen som har huvudansvaret enligt den svenska lagstiftningen, säger han.

Sverige – landet som ikke vet om det er i krig eller fred…

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂