Sverigedemokraterna krever at statsepidemiolog Anders Tegnell avgår etter å ha tatt en rekke risikable beslutninger som har gitt Sverige den høyeste coronadødeligheten i verden.

Partileder Jimmie Åkesson retter også hard kritikk mot regjeringen.

«Regeringen har gömt sig i skuggorna bakom Folkhälsomyndigheten, rädda för att ta steget mot vad som kan liknas vid en egen uppfattning. Regeringen har därmed exemplifierat själva sinnebilden för ett svagt politiskt ledarskap», skriver Jimmie Åkesson (SD) på DN Debatt och ger en rad exempel felaktiga påståenden som den svenske statsepidemiologen kommit med.

”Regeringen och Folkhälsomyndigheten har getts chans på chans att rätta till och korrigera sina misstag. Trots det finns senfärdigheten och handfallenheten kvar. Ansvariga för felbesluten bör därför lämna sina positioner med omedelbar verkan”, skriver SD-ledaren vidare.

Fria Tider:

Enligt Jimmie Åkesson måste regeringen nu ta ett större ansvar från politiskt håll för att bekämpa smittspridningen.

Socialminister Lena Hallengrens (S) pressekreterare skriver i ett sms till SVT Nyheter att regeringen inte kommenterar personalfrågor.

Hur involverad regeringen har varit i den svenska så kallade coronastrategin och vilka beräkningar av dödstal som ligger till grund för de svenska besluten har fortfarande inte offentliggjorts. En kommission ska nu utreda händelseförloppet, men kommissionen blir politiskt styrd och formerna för hur utredningen ska gå till är ännu inte klara.

Den svenska coronastrategin har hyllats av svenska medier och haft stöd från höger till vänster bland riksdagens partier, även av SD, men mött hårda fördömanden utomlands. En liten brokig skara svenska medier, bland annat Dagens Nyheter och Fria Tider, har dock redan från början kritiserat den svenska strategin och förespråkat att Sverige ska vidta samma åtgärder som andra länder.

Jimmie Åkesson riktar i sin debattartikel kritik mot den svenska coronanationalismen, som den har kallats.

«Ett land ska och måste hålla ihop i tider av kris. Att vi sluter oss samman som nation är i grunden sunt. Men det får inte ske på bekostnad av förmågan att fatta rationella beslut. Det får inte medföra att omdömet grumlas. Devisen ‘Vi har rätt oavsett’, är en farlig ledstjärna», skriver han.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.