– Vi kan inte ge bort 120 miljoner kronor om dagen, nästan 50 miljarder kronor varje år till andra länder. Dessa pengar behövs här och nu, sier SD-partileder Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson er «förbannad» over at svensker må bekymre seg over om de kommer til å få pleie når koronasmitten sprer seg, sa han i en «tale til nasjonen» torsdag. Ifølge Åkesson innstilles allerede nå livsviktige operasjoner.

– Detta är på allvar, men vi har muskler för att lösa det, sier Åkesson.

Søndag talte statsminister Stefan Löfven (S) til nasjonen. Talen fikk både ris og ros, skriver Fria Tider.

Torsdag strømmet SD-leder Åkesson sin egen 18 minutter lange tale til nasjonen på YouTube.

Åkesson, som selv har fått kritikk for å være for forsiktig under koronakrisen, sa at nå var han forbannet.

– Jag undrar själv varför det i början hette att det inte fanns någon som helst risk för smittspridning i Sverige? Varför sades att unga och barn inte skulle smittas, varför tillät man in i det sista resor från regioner med okontrollerad smitta, varför stängdes inresor först när smittan redan fått fäste i vårt land?

– Det gör mig förbannad att vi här i Sverige med vårt höga skattetryck ändå ska behöva oroa oss för om vi nu kommer få vård. Det gör mig förbannad att vår sjukvårdspersonal saknar rimlig skyddsutrustning, att vårt lands beredskap är så eftersatt att vi inte ens klarade några dagar innan lagren gapade tomma.

Han reagerer også på argumentet at «bare» de eldre rammes, en påstand som ikke engang stemmer, påpekte han.

– Vadå bara? Skulle det vara ett «bara» om våra föräldrar och mor- och farföräldrar blir allvarligt sjuka och dör? Jag förstår inte varför det på något sätt skulle förändra någonting. Och alla kan drabbas av det här, både gammal som ung.

Sverige står overfor en ekstremt tøff økonomisk situasjon, fastslår Åkesson, og påpeker at regeringen har en veldig vanskelig oppgave foran seg. Men han mener regjeringen må gjøre «mycket mer» for å støtte landets bedrifter «på riktigt».

Partilederen kommer med konkrete forslag.

– Detta är på allvar, och vi har muskler eftersom vi har en relativt låg skuldkvot. Det kan innebära att vi dubblerar statsskulden, men jag ser inget alternativ, säger han och påpekar att det svenska biståndet behöver sänkas «kraftigt» för att rädda landet.

– Vi kan inte ge bort 120 miljoner kronor om dagen, nästan 50 miljarder kronor varje år till andra länder. Dessa pengar behövs här och nu.
 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.