Nytt

– Sverigevänner, vi leder! Vi leder – och vi håller på att vinna! En seiersikker Jimmie Åkesson holdt sin årlige sommertale lørdag.

Optimisme, humor og kritikk mot regjeringen preget Jimmie Åkessons årlige sommertale i Sölvesborg lørdag – hans egen hjemkommune.

– Sverigedemokraterna har funnits i trettio år. Det har varit trettio år av både med- och motgång, av såväl misstag som succé. Men nu står vi här på upploppet, inte bara som utmanare. Sverigevänner, vi leder! Vi leder – och vi håller på att vinna! sa SD-lederen.

– Vi är inte längre något litet parti man kan kasta omkring hur som helst! Vi är Sverigevänner, vi ska återupprätta folkhemmet!, slo han fast ifølge Fria Tider.

Han snakket om hykleriet som råder i de andre partiene, som for bare få måneder siden begynte å ta opp de sakene SD har snakket om i flere år, men blitt rasist-stemplet for.

– Plötsligt var alla för en restriktiv invandringspolitik. Plötsligt var alla emot det organiserade tiggeri, som inför förra valet inte ens fanns. Plötsligt ville alla ha fler poliser. Plötsligt såg alla krisen inom hälso- och sjukvården. Plötsligt såg alla många av de problem som vi så länge pekat på, och som vi fått löpa gatlopp för att vi haft mage att påtala. Någonstans mitt i allt detta kom jag till insikt om vilket hyckleri politiken faktiskt är. Den 9 september måste hycklarna röstas bort!, sade han.

SD-lederen hyllet de ansatte i brann- og redningstjenesten, også den polske, som har arbeidet med å slokke skogbrannene i Sverige.

– Det har varit rörande att se all denna offervilja hos både yrkesmän och frivilliga, sade han och påpekade att den solidaritet som visat sig är ett bevis på att Sverige som nation lever.

Å bruke brannene som «bevis» på at jorden holder på å gå under er dog «den lägsta formen av populism», ifølge Åkesson. Han kritiserte også MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) og etatens sjef Dan Eliasson – tidligere politidirektør.

– En vandrande katastrof som Dan Eliasson ska inte vara på någon position i någon myndighet överhuvudtaget!

Jimmie Åkesson nevnte også partilederdebatten under Pridefestivalen, hvor han ikke var invitert, men arrangøren istedet lot ham representeres av en plast-elefant. I den debatten symboliserte elefanten noen som ikke får være med, men som alle likevel snakker om hele tiden, ifølge Åkesson.

– Det här fick mig att fundera lite över just elefanten som symbol i olika kulturer. Jag googlade. Elefanten symboliserar ofta styrka, lojalitet, gott minne, tålamod, visdom och äktenskaplig lycka. Inom buddismen är elefanten helgad åt Buddha. Den vita elefanten är «Lagens juvel», och står för medlidandet, kärleken och godheten. Inom hinduismen är elefanten den heliga visdomens kraft, kungavärdighet, klokhet och intelligens och ett långt liv. Visdomsguden Ganesha har elefanthuvud. Världen bärs upp av elefanter. Inom grekisk-romersk kultur var den ett attribut till Merkurius som varande intelligensen. Inom den romerska konsten symboliserar elefanten långt liv, odödlighet och seger över döden. I Kina är den överhöghet, styrka, klokskap, skarpsinne och kraft. Inom kristendomen står elefanten för kyskhet och godhet. Elefanten är en symbol för Jesus som trampar ondskans orm under sina fötter, sade Jimmie Åkesson men påpekade officiellt att han själv inte vill göra en direkt jämförelse mellan sig och Jesus.

«Jag gör inga anspråk på att vara Jesus, men jag kan leva med att vara elefanten i rummet», la han til.

– Jag har fått lite sällskap här på scen. Det är sju får, fortsatte SD-ledaren och tog sedan upp sju leksaksfår på scenen. Vad den här högen symboliserar får ni själva lista ut. Jag ber om ursäkt. Egentligen är jag emot sånt här trams, men jag kunde inte låta bli.

Åkesson kastet sauefigurene til det store publikummet i Sölvesborg, som lo godt av sleivsparket mot Pride.

Sverigedemokraternas partileder kritiserte også Stefan Löfven, som han mente var en verre statsminister enn Fredrik Reinfeldt.

– Stefan Löfven behövde bara ett år på sig innan systemkollapsen stod för dörren, sa han.

– Färska siffror visar att invandringen bara i år kostar 36 miljarder kronor. 36 miljarder betyder 100 miljoner kronor – om dagen. Hundra miljoner kronor – varje dag.

Jimmie Åkesson mener at bare SD kan endre på dette.

– Det finns ett enda parti som prioriterar svenska medborgares välfärd framför massinvandring. Ett enda parti som prioriterar funktionsnedsatta barn framför massinvandring. Ett enda parti som prioriterar fattiga äldre framför massinvandring. Ett enda parti som prioriterar bostäder till svenska medborgare framför massinvandring. Ett enda parti som på allvar menar att grovt kriminella utlänningar alltid ska utvisas. Ett enda parti som menar att återvandring av icke skyddsbehövande är viktigare än fortsatt massinvandring. Ett enda parti, Sverigevänner, som ser till Sveriges och svenska medborgares behov framför massinvandring från världens alla hörn.

Han henvendte seg til Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt, og bad ham ta ansvar for sitt parti og stoppe ungdomsforbundet Ung Vänster, som har lovet å ødelegge Sverigedemokraternas møter.

– Jag tror du menar väl, trots att du nästan alltid har fel. Men håll ordning på ditt folk. Jag ber dig att göra en tydlig markering mot de antidemokratiska krafter som finns i och kring ditt parti.

Jimmie Åkesson var heller ikke redd for å ta en seier i valget på forskudd.

– Vi tänker vinna valet. Vi tänker bli störst! Vill de andra partierna ha inflytande får de antingen komma till oss, eller så får de bilda en ny maktkartell som de gjorde efter förra valet och vara beredda på konsekvenserna av det. Vi är inte längre något litet parti man kan kasta omkring hur som helst! Vi är inte längre bara utmanare. Vi tänker inte be om ursäkt. Vi tänker inte gå till vare sig Löfven eller Kristersson med mössan i hand. Vi är Sverigevänner, vi ska återupprätta folkhemmet!