Expressens forside etter riksdagsvalget i 2014 hjalp ikke til å demme opp for oppslutningen rundt Sverigedemokraterna. Fra 12,86 % i 2014 ligger partiet i dag på rundt 20 %. 

Polariseringen i USA har smittet over til Sverige, der stormingen av Kongressen den 6. januar nå omtales som «Kapitolium». Löfven og Socialdemokraternas partiledelse øker fordømmelsen av Sverigedemokraterna (SD) og deres nye venner i Moderaterna og Kristdemokraterna, men den taktikken møter intern motstand i fagbevegelsen og i distriktene.

– Man kan inte slå folk i huvudet och tala om vad folk ska tycka och tänka, och sen komma och säga att de ska rösta på en. Det kommer inte att fungera, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm, som sitter i Socialdemokraternas partistyrelse. (Expressen)

I 2019 begynte det å gå opp for de politiske partiene i Sverige at den totale avvisningen av Sverigedemokraterna (SD) var feilslått. Kristdemokraterna (K) under Ebba Busch var de første som brøt isfronten mot Sveriges tredje største parti, SD.

– Alliansen kommer ikke til å gjenoppstå

Moderaterna (M) under Ulf Kristersson fulgte etter i fjor høst. Da innså også de at Löfvens regjering med støtte fra Miljöpartiet (MP), Centern (C) og Liberalerna (L) ikke kunne skiftes ut uten å få Jimmie Åkesson og SD med på laget.

– Trumpsk polarisering

Lenge hadde den svenske regjeringen under ledelse av «sossarna» nok med bekjempelsen av covid-19. Med blikket rettet mot neste års valg på ny riksdag prøvde statsminister Stefan Löfven og andre tungvektere i partiet å bruke stormingen av Kongressen den 6. januar til å styrke angrepene på den fremvoksende alliansen til høyre.

Det dröjde inte många dagar efter stormningen av den amerikanska kongressen den 6 januari i år innan något hände i svensk politik.

Ledande socialdemokrater gick ut en efter en och varnade för att det vi precis sett prov på i USA också kan ske här, i Sverige.

En rad tunga S-företrädare – med partisekreteraren Lena Rådström Baastad i spetsen, följd av justitieminister Morgan Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist – har gjort uppmärksammade inlägg i debatten.

Och nu i veckan skrev Stefan Löfven ett inlägg på Facebook om SD:s ”extrema politik” och hur grundläggande demokratiska principer – som fria medier – kan hotas även i Sverige. (Expressen)

Angrepet kom overraskende på Moderaterna, som svarte med å beskylde Löfven og S for en «trumpsk polarisering».

Moderaternas strategi inför valet nästa år går ut på att flytta fokus från SD och regeringsfrågan till sakpolitiken, och ”Socialdemokraternas stora politiska misslyckanden”.

Men S nya storoffensiv – där Ulf Kristerssons moral och trovärdighet ifrågasätts – tvingar nu Moderaterna att ta den konflikt man velat undvika.

Enligt vad Expressen erfar har M-ledningen förberett en motoffensiv som går ut på att ”synliggöra det socialdemokratiska hyckleriet” och problemet med ”antisemitism djupt in i de socialdemokratiska leden”.

– Vi kommer aldrig tveka att säga det uppenbara när S ägnar sig åt en trumpsk polarisering, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna. (Expressen – betalingsmur)

Socialdemokraternas partiledelse svarte med å skru opp retorikken enda et hakk:

– Inför förra valet lovade Kristersson att han inte skulle inleda ett samarbete med SD. Vi vet alla hur det gick med det, och nu lovar han att SD inte ska sitta i regeringen. Han är inte trovärdig. Vi ser alla var det här är på väg, säger en person i Löfvens närhet. (Expressen)

By og land – eliten mot den vanlige mann

Denne taktikken møter nå motstand i «facket» og i distriktene.

– Går man tillbaka ett par månader var vi helt överens om att vi skulle prata sakfrågor: välfärden, äldreomsorgen och privatiseringar. Många upplevde att pandemin gett oss momentum. Men sedan kom Kapitolium och nu pratar alla om det, säger en inflytelserik socialdemokrat som vill vara anonym.

Som i Norge og resten av Vest-Europa har sosialdemokratene i Sverige mistet grepet om fagbevegelsen. Faktisk er dette også en parallell til hva som skjedde i USA, der forretningsmannen Donald Trump var den som fikk den amerikanske «mannen i gata» til å våkne opp fra Demokratenes allianse med kapitalistene på Wall Street og deres outsourcing av amerikanske arbeidsplasser. Noen slik oppvåkning har ennå ikke skjedd til fulle i Sverige (eller Norge), men Expressens artikkel viser at det ulmer også i det ellers så autoritetstro Sverige.

Stadig flere velgere reagerer på at de som utgir seg for å tale deres interesser, kanskje helst taler for sine egne. Igjen er det paralleller til Norge, der det knapt finnes en eneste arbeider igjen i Arbeiderpartiet. Både i Sverige og i Norge er det de politiske broilerne fra den urbane eliten som legger premissene for hva «arbeiderpartiene» skal mene.

Inom LO, och i synnerhet i de förbund som har störst andel medlemmar som sympatiserar med SD, är man inte bara frågande till strategin. Man tar direkt avstånd från den.

– Jag är rädd för att om man fortsätter på den här vägen kommer det att gå riktigt illa, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads och ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse.

– Jag tycker man kritiserar motståndare alldeles för mycket. Det vinner man inte väljare på. I min värld har socialdemokratins framgångar alltid byggt på visioner om hur man förbättrar människors liv och politiska reformer som gör verklighet av dem.

Istället för att peka finger borde S-ledningen sätta sig ned och lyssna på de LO-medlemmar som valt att gå till SD, tycker Lindholm. (Expressen)

Ser en på de siste meningsmålingene, der to av den svenske regjeringens støttepartier, Liberalerna og Miljöpartiet, begge er under sperregrensen, kan det se ut til at distrikts-sossarna har et poeng.

Foto: Grafik: Samuel Skoog Foto: Jonas Ekströmer/TT/ SR

Expressen: Hårda kritiken mot Löfvens valstrategi – inifrån S

Les også:

Socialdemokraterna blør velgere til Sverigedemokraterna

Kjøp boken fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.