Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor er akkurat slik en partileder skal være for å vinne frem: Ung, dynamisk, tiltalende og veltalende. Hun har den rette blanding av uskyld og pågåenhet. Hun overskygger Moderat-lederen Ulf Kristersson. Foto: Ints Kalnins/Reuters/Scanpix

Den fremadstormende lederen for Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor, har ingen betenkeligheter med å danne regjering med Moderaterna og ha SD som støtteparti.

– Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna, slog hon fast för TT och fortsatte:

– Vår linje är att alliansen bör bilda regering om det finns stöd i riksdagen.

Hon fick senare frågan av Expressen:

Specifikt SD – ser du något problem med att ta stöd från dem för att få igenom en alliansregering?

– Att de röstar för våran politik eller som i fallet i går att de röstar för våran talman och att det blir den talman som vi menar är bäst eller den politik som vi menar är bäst – jag förstår faktiskt inte hur det kan vara ett problem.

Dette er en helt annen innstilling enn Liberalerna og Centern. Jan Björklund sa det var utelukket med støtte fra SD og Annie Lööf ønsker seg en blokkoverskridende regjering, dsv hvor sossarna inngår i regjeringsgrunnlaget.

Dermed har det skjedd flere dramtiske ting på to dager: Löfven fikk flertallet mot seg da Alliansen og SD stemte mot ham. Men ikke før var det resultatet i boks og Moderaterna hadde fått sin talman, før uenigheten ligger åpent i dagen på borgerlig side.

Ebba Busch Thor signaliserte også under valgkampen at hun tenker resultater ikke politisk renhet. Hun får støtte fra rundt en tredel av Moderaternas Riksdagsgruppe. Dermed gir hun retning til en helt ny kurs i svensk politikk: Integeringen av Sverigedemokratene.

Det vil være en revolusjonering av svensk politikk.

 

Alliansens kollaps – C och L anklagas för dubbelspel