Under partilederdebatten i riksdagen fikk Sveriges regjering som ventet sterk kritikk. Ebba Busch (KD) valgte en uvanlig taktikk, da hun både sang og siterte Bibelen.

Ebba Busch er leder av Kristdemokraterna (KD). Hun mente Löfven fører en mislykketde politikk når det gjelder skole og kriminalitet, men har forsøkt å fremstille det som en suksess.

– Vi har alltså en regering vars inställning till händelseutvecklingen i landet alltför ofta tycks vara inspirerad av slutscenen i The Life of Brian, sade hon för att sedan sjunga strofen ”Always look on the bright side of life” från den välkända filmen av humorgruppen Monty Python.

– Själv tänker jag mer på orden: ”Fader, förlåt dem, ty de vet inte vad de gör”, sade Ebba Busch och citerade därmed Jesu ord på korset.

Partilederdebatten ble en forsmak på hva man kan forvente av det kommende riksdagsvalget, som skal avholdes 11. september 2022.

Ulf Kristersson er leder for Moderaterna (M). Han kritiserte regjeringen for å være for svak, og hevdet at Sverige preges av mismot og pessimisme.

Regjeringen gjør alt for lite for å bekjempe kriminaliteten, hevdet Kristersson. Strafferabatten for unge kriminelle er som å håne ofrene.

Sosialdemokrat og statsminister Löfven forsto ikke hvorfor opposisjonen ikke fant glede i at svensk politi har frihetsberøvet et stort antall gjengkriminelle.

Men Kristersson påpekte at Socialdemokraterna ikke vil utrede å gi politiet rett til å avlytte kriminelle for å forhindre kriminalitet.

– Socialdemokraterna säger nej. Ett sådant hyckleri, sade han.

– Vårt en gång så trygga land har förvandlats till ett Chicago med otrygghet, splittring och förslumning, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Busch advarte velgerne mot konsekvensene av å stemme på et rødgrønt alternativ, som antas å bli et samarbeid mellom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Vänsterpartiet.

– Är det de röda skattehöjningarna man får eller de gröna skattesänkningarna? Rött nej till valfrihet eller grönt ja? sade hon.

Men selv fra sine samarbeidspartnere fikk Löfven kritikk.

– Nu aviserar S att man vill chockhöja skatten på viktiga delar av ekonomin, vi säger tydligt nej till denna ogenomtänkta väg framåt, sade C-ledaren Annie Lööf.

Lööf stilte spørsmål om hvilke partier Löfven ville samarbeide med, for å få gjennomført skatteøkninger på kapital og oppsparte midler.

Statsministeren sa at forslagene foreløpig kun er beskrevet i en rapport, men at Sverige trenger mer ressurser til velferden.

– Vårt parti tycker att de som har det bäst faktiskt kan bidra lite till, sade han.

Världen Idag

Kjøp boken fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.