Stefan Löfven er gjenvalgt som Sveriges statsminister, 131 dager etter valget. Flertallet ble sikret ved at Vänsterpartiet unnlot å stemme mot.

Stemmetallene var 115 ja, 153 nei, 77 avsto og 4 var fraværende.

Vänsterpartiet lot seg overtale til å trykke på den gule knappen mot løfter fra Löfven om at de ville bli hørt. Men klausulen mellom de fire partiene – S, MP, L og C, står fast: Den sier at Vänsterpartiet ikke skal ha noen innflytelse på de 72 punktene som partene er blitt enige om.

Den nye regjeringen tar Sverige i en liberalistisk retning.

For Liberalerna og Centern handlet det om å holde Sverigedemokraterna (SD) utenfor innflytelse.

– Hade det bara handlat om att välja mellan Socialdemokraterna och Moderaterna så hade vi valt Moderaterna och vi hade röstat fram Ulf Kristersson. Men en sådan regering skulle varje vecka vara beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Sådant stöd kommer inte gratis, sade L-ledaren Jan Björklund.

Centerns Annie Lööf har samme begrunnelse:

Hon underströk också att C:s ställningstagande bygger på att stänga ute SD från inflytande över regeringens politik.

– Centerpartiet har valt väg, Vi väljer att tolerera den regering som kan verka utan stöd från Sverigedemokraterna och där vi kan få igenom liberal politik, sade Annie Lööf.

Men samtidig har altså de to små partiene klart å flytte Socialdemokraterna og Miljöpartiet i liberalistisk retning. Det sier noe om hvor svake Socialdemokraterna er blitt.

Björklund legger heller ikke skjul på det:

– Den ekonomiska politiken är mer borgerlig än vad alliansregeringen lyckades föra, sade Björklund.

Björklund skryter m.a.o av at Löfven skal føre en mer borgerlig politikk enn Reinfeldt. De som åpner døren for en slik regjering er Vänsterpartiet, hvis velgere overhodet ikke godtar en slik utvikling.

Spørsmålet er derfor: Hvor lenge vil det gå? Hvor lenge vil Vänsterpartiets velgere finne seg i å garantere en slik politikk?

Begrunnelsen er at alternativet er Sverigedemokraterna i posisjon. Man kan si at de to liberalistiske partiene bruker en utpressingstaktikk mot venstresiden.

For sossarna handler det kun om å klynge seg til makten.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.