Annie Lööf hører det hun ønsker å høre. Hun er politisk troende og er så sterk motstander av SD at hun heller ofrer Sverige. Valgplakater på arabisk selvsagt.

Det blir etter alt å dømme en ny regjering med Stefan Löfven ved roret. Men prisen for venstresiden blir høy: Socialdemokratiet har måttet svelge så mange kameler at det blir bare et skall igjen. De to små sentrumspartiene har manøvrert seg i en posisjon der de stikker av med størst innflytelse.

De har manøvrert så Vensterpartiet sitter igjen med Svarteper. Avtalen mellom Socialdemokraterna, Miljøpartiet, Liberalerna og Centern er at Vensterpartiet ikke skal ha noen innflytelse på politikken.

Hvis Vensterpartiet stemmer mot, blir det ingen regjering. Nesten alt firkløveret har punktfestet går mot Vensterpartiet. Likevel vil de unnlate å stemme nei.

Men det krävs också att Vänsterpartiet lägger ner sina röster för att vi ska få en nygammal statsminister. Kommer V att göra det?

— Överenskommelsen mellan S, MP, C och L innehåller en slags anti-V-klausul. ”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”, står det. Det är naturligtvis väldigt provocerande för Vänsterpartiet.

De 72 punktene firkløveret er enig om betyr en liberalisering av boligmarkedet og arbeidsmarkedet, ting som sossarna har motsatt seg. Centern og Liberalerna er liberalister i økonomien og vil ha åpne grenser. De ønsker en enda mer liberal innvandringspolitikk enn Socialdemokraterna, som hadde begynt å se at regningen ikke lot seg betale. De har Miljøpartiet med seg på en slik kurs.

Hvordan Sverige skal kunne liberalisere f.eks familiegjenforening, slik Centern får inn for, skal bli interessant å se. Svenske kommuner er på bristepunktet. Det samme er helsevesenet og skolene.

Hvis tingene var normale skulle Vensterpartiet si nei til en slik regjering:

— Den nya politiska uppgörelsen mellan S, MP, C och L  innehåller en skattepolitik som gynnar högavlönade, försvagat anställningsskydd och friare hyressättning. Det kan ge Vänsterpartiet ett gyllene läge att opponera mot och locka över S-väljare för att kunna växa i nästa ordinarie val.

Men ting er ikke normalt lenger i Sverige. Avtalen er laget for å blokkere for at Sverige går til høyre og åpner for et samarbeid med Sverigedemokratene.

Det skulle skjedd hvis Moderaterna og Kristdemokraterna laget en mindretallsregjkering med SD som støttepartiet.

Derfor er den nye regjering dannet på en negativ: Å holde SD vekk fra makten.

Vensterpartiet er stilt sjakkmatt. Hvis de stemmer nei vil de åpne døren for Åkesson. Det tør de ikke.

Det er et ganske kynisk spill fra Jan Björklund og ikke minst Annie Lööf.

Hvordan vil velgerne ta en slik løsning? Hvordan vil sosssarnas velgere reagere når Stefan Löfven begynner å føre høyrepolitikk i økonomiske spørsmål? Og tar inn enda flere analfabeter som betyr enda høyere skatter?

Du er inte klok, sier man på svensk.

 

https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-nu-far-v-valja-hjalpa-kristersson-eller-vara-dorrmatta/

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.