Stefan Löfven har fremstått som en tusseladd i mange sammenhenger. Nå har han latt liberalister ta innersvingen på partiet. Löfven burde takke Sjöstedt som setter foten ned. Annie Lööf og Jan Björklund ønsker å parkere både V og SD med ett sjakktrekk. De er litt for smarte.

Annie Lööf og Jan Bjørklund, ledere av Centern og Liberalerna, har en arroganse og egoer så man mister pusten. Venstresiden pleier ikke å være smålåtne, men de blir puslete sammenlignet med disse to.

De to forsto at det kom til å holde hardt å få godkjent regjeringen, men i stedet for å strekke ut en hånd, slo de Vänsterpartiet midt i ansiktet:

Jan Bjørklund sammenlignet like godt Vänsterpartiet med Sverigedemokratene. Det er sånt som skaper god stemning.

– Jag har lovat väljarna att ytterkantspartierna ska hållas utanför regerinsgmakten och jag håller det, säger Jan Björklund.

Björklund tycker att SD och V kan likställas.
– De är olika partier, men de är båda ytterkantspartier som är emot liberalismen. Jag vet att S inte likställer dem, säger Jan Björklund.
Når man lytter til Björklund skulle man ikke tro at han og Lööf er avhengig av Vänsterpartiet for å ro regjeringsprosjektet i havn. Man kunne nesten være fristet til å tro at de spiller rollen som provokatører. Begge partilederne stakk tommelen i øyet på Vänsterpartiet.
Sentrumspartiene har inngått en avtale som omfatter 72 punkter med S og MP. De store spørsmålene er bundet opp. Å si at Vänsterpartiet gjerne må komme med innspill i andre spørsmål, er grenseløst nedlatende.
– Det finns inga förbud att tala med andra partier på andra områden som inte ingår i överenskommelsen, säger Jan Björklund.
Han utelukker forhandlinger med V.
– Överenskommelsen ligger fast, svarar L-ledaren på frågan om han är beredd på att förhandla med Sjöstedt.
Den nye plattformen flytter tyngdepunktet solid mot høyre. Det gir Vänsterpartiet muligheter til å sanke stemmer, men hvis de skulle ha gitt de fire partiene mulighet til å iverksette politikken og samtidig ha fraskrivet seg innflytelse, ville det vært det samme som å legge løkken rundt sin egen hals. Så dum er ikke Sjöstedt.
Socialdemokraterna må helt ha mistet gangsynet når de kan inngå en avtale med to liberalistiske partier som på toppen av det hele har en klausul:
”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”.
Det var som å henge ut en rød klut.
Löfven synes å ha nøyd seg med å være gallionsfigur. Hvordan en socialdemokratisk statsminister kan la seg kjøpe på denne måten, er uforståelig. Socialdemokraterna har tross alt et navn å ivareta. Hva blir det igjen hvis man skal iverksette sentrums liberalisering?
Skattekutt, liberalisering av oppsigelser og leiekontrakter.
Liberalerna og Centern representer samme type liberalistiske politikk som Venstre i Norge og Radikale Venstre i Danmark: De er for åpne grenser, for fri flyt av mennesker. De vet det gir drive i økonomien, og at andre må plukke opp regningen. Men det interesserer dem ikke.  Det de kaller liberalisme er i virkeligheten en hensynsløshet og mangel på ansvar.
Jonas Sjöstedt vet ikke hvilket ben han skal stå på. Han vil ikke være den som har åpnet døren for SD. De konstellasjonene Sjöstedt håper på, har vært prøvd. De går ikke opp.
– Vi är en absolut nödvändig del för att Stefan Löfven ska kunna bli statsminister. Vårt mål är inte nyval, vårt mål är att lösa det här i samtal med Stefan Löfven, sade Sjöstedt under sin presskonferens och tillade att han endast kommer att samtal med S-ledaren. Inga andra partiledare från mittenöverenskommelsen.
Men så lenge Lööf og Björklund står stenhardt på plattformen, og klausulen om V, er det ikke noe å forhandle om.
Mange medier har ivret for og håpet på ta koalisjonen skulle se dagens lys. Det var en ny vri som skulle parkere SD for lang tid.
Lööf var klokkeklar:
”Överenskommelsen ligger fast. Det kommer inte vara några förhandlingar med Vänsterpartiet.”
Hun forstår ikke at Sjöstedt kan se klausulen om å holde V utenfor som en provokasjon:
Lööf är förvånad över att skrivningen om V ses som en provokation.
Allerede før plattformen forelå hadde Björklund og Löof stupt på meningsmålingene. Hva sier velgerne etter dagens seanse?
Det ser ut som om det går mot nyvalg.

 

https://www.dn.se/nyheter/politik/talmannen-nominerar-statsministerkandidat/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.