Sveriges statsminister Stefan Löfven møter en storm av kritikk etter at han avviste at det var noen kobling mellom kriminalitet og innvandring. Men han gir seg ikke, og mener kritikerne «etnifiserer» saken.

– Sverige opplever bombeeksplosjoner og kaldblodige drap på åpen gate. Da gjemmer Stefan Löfven seg bak talepunktene sine. Det er faktisk ikke verdig en statsminister, skriver Expressens kommentator Patrik Kronqvist:

Stefan Löfven är både partiledare för Socialdemokraterna och Sveriges statsminister. Men när landet skakas av kallblodiga mord på öppen gata finns en tyst förväntan om att han ska fokusera på den senare uppgiften.

Segregeringen og «klyftorna» var årsaken til gjengkriminaliteten, fastslo Löfven i søndagens intervju i SVT Agenda.

Han ville heller ikke gå med på at segregeringen var en konsekvens av masseinnvandringen. Også svensker som hadde havnet i «utanförskapsområden» med samme forutsetninger ville fått samme problemer, ifølge Löfven.

– Så det ikke komme

Statsministern sa også at man ikke «såg detta komma» – noe som får hard kritikk av flere.

Også politisk kommentator Lena Mellin i sosialdemokratiske Aftonbladet er kritisk. Hun kaller intervjuet en «katastrofe»:

Framträdandet i söndagens SVT-program ‘Agenda’ var tyvärr oacceptabelt dåligt. Så illa förberedd, så svarslös och så obegriplig får inte en statsminister uppträda.

Mellin konstaterer at Löfven «inte kunde svara på varför Sverige avviker från 13 jämförbara länder och toppar listan över flest dödsskjutningar av unga män».

– Besvergelser

Kronqvist etterlyser svar fra Löfven:

«Statsministern staplade i stället olika besvärjelser på varandra. Vuxna ska vara på jobbet. Unga ska vara i skolan. Plikt och rätt ska råda. Som tur är går vägen till detta lyckorike via den politik som Socialdemokraterna redan genomför. Extratjänster och läsa-skriva-räkna-garantin är silverkulan som ska fälla gängen, tycktes Löfven mena.»

Heller ikke Sydsvenskans Olle Lönnaeus var imponert:

Löfvens analys i Agenda imponerar inte. Att Sverige har flest skjutningar och sprängningar i EU beror arbetslöshet, klassklyftor och fattigdom, säger han. Men är Sverige fattigast i EU? Är klyftorna i Sverige djupast i EU. Knappast.

Kritikk fra partifeller…

Kritikken mot Stefan Löfven kommer fra flere hold, også hans eget parti:

Sjefredaktør Widar Andersson i Folkbladet skriver:

«Ska Stefan Löfven och regeringen upprätthålla någon form av auktoritet så krävs det ett rakt och vettigt klarspråk på det här fältet. Det kanske känns som ett extra surt äpple att bita i med tanke på SD och opinionen och Januariavtalet och på hela alltihopat. Men det är som det är. Alternativet är att det annars snart inte finns några äpplen alls kvar att bita i.»

…og fra politiet

Politimannen Ulf Boström, som også representerer partiet Demokraterna i Göteborg, sa dette i P1 Studio ett om hvorfor statsministeren ikke vil koble innvandring og gjengkriminalitet:

– Vi har våldsbejakande islamism i landet. Vi har grova kriminella gäng. Vi har en del som är kopplat till migrationen. Men Sveriges problem är att man inte kan sålla agnarna från vetet. Vi klarar inte av att motverka de som vill föra en icke-demokratisk verksamhet.

Gruppeleder Frida Nordlöf i politiet i Rinkeby, en bydel hardt rammet av gjengkrig og dødsskytinger:

– Det är klart att den påverkar. Det går inte att förneka att det är en del i det här, säger hon om migrationens roll.

– Hårreisende

Hamid Zafar, tidligere rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg kaller Stefan Löfvens kommentarer «hårreisende».

– Den här utvecklingen som vi har sett under ganska lång tid är ingen ny utveckling, den har varit pågående i flera års tid. Att man inte såg den komma reagerade jag allra starkast på. Det är ett ganska hårresande uttalande.

Löfven svarer: Viktig å ikke etnifisere

Löfven svarer kritikerne i et intervju i Dagens Nyheter, han mener de «etnifiserer» saken: Löfven: Viktigt att inte etnifiera brottsligheten:

– Vi har för stora klyftor, men det är klart att det finns många länder med betydligt större klyftor än vad vi har. Men … vad vi nu har gjort är att se till att ta ner migrationen. Det är betydligt färre människor som kommer till Sverige nu, det var helt nödvändigt. Nu har vi en hållbar migrationspolitik. Nu är det integration som gäller i första hand. Mycket snabbare integration. Vuxna människor ska in i arbete så fort det går, lära sig språket, barnen ska till skolan och så vidare. Det är det som gäller. I Januariavtalet har vi drygt 20 punkter som handlar om just hur vi får till en snabbare integration.

Löfven peker på segregeringen og «de socioekonomiska förutsättningarna»:

– Det är just segregationen som är problemet. Så här: Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg eller bakgrund. Det är inte det det beror på, utan det beror på förutsättningarna, de socioekonomiska förutsättningarna, och det är klart att får du för lite språkutbildning, möjlighet att lära sig språket och för få chanser att faktiskt ta dig in på arbetsmarknaden, ja då kommer det att slå på segregationen. Så i den meningen är det rätt.

– Men jag tycker att det är viktigt att särskilja på det, så att man inte etnifierar brottsligheten, utan den beror faktiskt på socioekonomiska förutsättningar.

 

Forhåndsbestill boken her til spesialpris!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.