Sakset/Fra hofta

Sveriges statsminister har fått problemer med multikulturalismen, han har oppdaget at det finnes noen der ute som ikke tenker som svensker, som mener at kvinner og menn ikke hører sammen.

For etter at TV4 sitt program Kalla fakta avslørte at den muslimske friskolen Al Azhar i Vällingby i Stockholm alltid lar jentene sitte lengst bak i bussen, har Stefan Löfven funnet fram hardt skyts, og i et intervju med Aftonbladet han kaller praksisen for avskyelig.

Jag tycker det är avskyvärt. Det hör inte hemma i Sverige. Här åker vi buss tillsammans oavsett om vi är tjej eller kille, kvinna eller man. Det här tyder på att vi har ännu mer att ta tag i vad det gäller segregation, sa statsministern i samband med en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagsförmiddagen.

Jentene bakerst! Det er tross alt feministstaten Sverige.

Stefan Löfven finner ikke bare praksisen avskyelig, han mener til og med at dette er noe han ikke vil se i Sverige, at dette ikke er Sverige, hvilket jo er en svært interessant uttalelse.

For hvordan er det mulig for det multikulturelle Sverige, og dets yppersteprest Löfven, å hevde at det finnes noe som er svensk? Hvor mange ganger har ikke de som hevder det samme blitt brunbeiset til det ugjenkjennelige?

Vi ska inte ha det. Det är inte Sverige. Jag förstår inte vuxna som gör detta. I Sverige är det jämställdhet som gäller. Punkt slut, sa Stefan Löfven vidare om uppgiften om skolbussen.

Statsministern poängterade flera gånger att han är beredd att gå längre i frågan om man inte ser resultat snart. I höstas beslutade Liberalerna om ett förbud mot nya religiösa friskolor, men så långt vill Löfven inte gå.

– Det har testats förut ett antal gånger, ända bak till 1990-talet. Men det finns konventioner som säger att så får man inte göra. Men det är fortfarande så att vi inte ska ha skolor där lektionerna blir konfessionell undervisning. Det måste vi bort ifrån och då får vi nu se till att vi åtgärdar det så gott vi kan. Om det vi inte räcker måste vi gå vidare.Löfven betonar att han tycker det är en viktig samhällsprincip att barn med olika bakgrund möts redan i tidig ålder.

«Det här tyder på att vi har ännu mer att ta tag i vad det gäller segregation..» – Hva??

På spørsmål fra Aftonbladet om det ikke er selve grunnlaget for en slik skole, at man deler opp folk ut fra religion, er det tydelig at Löfven ikke vet hva han skal si, det er som han ser at hans multikulturelle idealer møter en virkelighet han ikke vet hvordan han skal takle.

Men är inte själva grunden i en sådan skola att man delar upp folk utifrån religion?

– Jo, men ingen skola får neka barn oavsett vem du är. Det är själva grunden. Men vi har en för segregerad skola, det är ingen tvekan om det och därför måste vi åtgärda det. Det är därför som vi vill ha den diskussionen inte minst med myndigheterna men även Skolkommissionen är tänkt att komma med förslag. Vi får se vad som kommer.

Alle som kan tenkte klart vet hva som kommer. Stefan Löfven kan ikke om noen år komme og si at han ikke visste. Inviterer man til et multikulturelt samfunn, kan man ikke i ettertid komme og si at det var noen kulturer der ute man helst så ikke kom i selskapet. Det bør være en grense for hykleri, selv når vi snakker om Stefan Löfven.