At Volvo Cars har vanskeligheter med å rekruttere internasjonale toppledere, skyldes Göteborgs dårlige skoler, boligmangel og kriminalitet, mener Volvo Cars ved Håkan Samuelsson. Han sier at Volvo Cars i fremtiden kan komme til å flytte hovedkontoret og utviklingen ut av Sverige om de ikke kan finne folk med riktig kompetanse.

Han hävdar att skälet att det är så svårt att rekrytera internationella toppnamn till regionen från USA, Tyskland och Kina, beror på att Göteborg stad inte kan leverera bostäder, skolor och att staden upplevs som otrygg på grund av hög kriminalitet.

I intervjun med Svenska Dagbladet gick Volvochefen så långt att han sa att Volvo Cars i framtiden kan komma att flytta huvudkontoret och utveckling från Sverige om biltillverkaren inte kan hitta rätt kompetens.

Håkan Samuelsson er administrerende direktør for Volvo Personvagnar.  Foto: Jesisica Gow / NTB scanpix

Fra Västsvenska Handelskammaren kommenterer Johan Trouvé:

– Det har varit en del problem med att internationella skolan varit så full och att man inte haft lokaler och varit tvungna att sätta in baracker. Det har varit ett dilemma för många som kommer från utlandet och är vana vid att ha sina barn i internationella skolor med hög standard.

Statsminister Stefan Löfven sier at det skal bygges flere boliger, at utdanningen blir enda bedre og at kriminaliteten skal bekjempes:

 – Självklart har jag respekt för det, om Volvochefen upplever det så, så är det så. Det är därför vi ska bygga fler bostäder, se till att utbildningen blir ännu bättre och kriminaliteten ska bekämpas, säger Stefan Löfven till TT.

Det som fikk mest oppmerksomhet, var Håkan Samuelssons synspunkter på kriminaliteten og at Göteborg oppleves som en utrygg by.

Politisjef Erik Nord er uenig i at Göteborg er utrygg.

– Förändringen har skett från alkohol- och relationsrelaterat våld, till skjutvapenrelaterat dödligt våld, säger Erik Nord, och konstaterar att skjutningarna till allra största delen sker i gängrelaterat våld, medan alkohol- och relationsrelaterat våld bland allmänheten har minskat betydligt.

Situasjonen i byen er ikke så ille, sa politisjefen, og forklarte at det som betraktes som «normalt» andre steder, av en eller annen grunn får «ufortjent mye oppmerksomhet» i Sverige. Han tilbød seg å komme til Volvo for å forklare dette nærmere.

– Jag kommer gärna till Volvo och beskriver läget.

GP   DN   SVD

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.