En stor internasjonal forsamling deltok på Fifth World Holocaust Forum i Yad Vashem, Israel, torsdag 23. januar. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, statsminister Benjamin Netanyahu, Israels president Reuven Rivlin og rabbiner Israel Meir Lau, styreformann for Yad Vashem i første rekke. I annen rekke ytterst til høyre står Stefan Löfven. Foto: Abir Sultan/Reuters/Scanpix

 

De svenske jødenes situasjon tiltrekker seg internasjonal oppmerksomhet, og Stefan Löfven møter spørsmål når han reiser til Israel: –Hva foregår i Sverige?

Löfven var i Jerusalem torsdag i forbindelse med 75-årsdagen for befrielsen av Auschwitz. Her fikk han spørsmål fra Jonathan Greenblatt, leder av Anti-Defamation League. Også EU-rapporter viser at de svenske jødenes situasjon er forverret.

Under mötet tog Greenblatt även upp den senaste EU-rapporten om situationen för judar i Europa. Den pekar på en allt sämre situation för judar i Sverige. Nio av tio svenska judar anser att situationen har förvärrats. Sverige tillhör de länder där judarna har minst förtroende för hur regeringen bekämpar antisemitismen och tillgodoser de judiska församlingarnas behov av säkerhetsskydd.

Sverige befinner seg også lavt på tillitsskalen:

Undersökningen visar att 81 procent av de svenskar som svarat i undersökningen anser att regeringen inte bekämpar antisemitismen effektivt.

Löfven må ta i det vanskelige materialet: Det er generelt et lavt antall etniske svensker som er fiendtlige til jøder.

Vi har ett bekymmer med antisemitismen, det är ingen tvekan, men Greenblatt sade också Sverige är det land som har lägst andel som är fientligt inställda till judar, säger Stefan Löfven till TT.

Men så innrømmer Löfven at det er en gruppe hvor andelen er høyere, men de har det med fra hjemlandet:

Men det finns ett problem i muslimska församlingar, där är andelen högre. Och det är klart att om du kommer från ett land där det kanske ingår i statspropagandan och där barn får lära sig i skolan, då blir det så och det är vår skyldighet att bekämpa det, säger Löfven.

Men hva med barna som er født og oppvokst i Sverige?

Greenblatt tok også opp at Sverige er en av hovedsponsorene til UNRWA, flyktningorganisasjonen for palestinere. De bruker lærebøker på Vestbredden og i Gaza som er fulle av antisemittisme.

– Så är det ju. Det är inte acceptabelt att stödja något som uppmanar till våld eller är antisemitiskt. Just därför gör EU en granskning nu av de här läroböckerna. Det är ett tyskt institut som ska göra det för att möta den standard som ska gälla, och det tyckte ju Greenblatt var bra att det nu görs, men han var också tydlig med att UNRWA behövs.

 

Sverige skal holde en stor Förintelsekonferens til høsten, med deltakere fra et 50-talls land. Det fikk Löfven ros for.

Internationell oro för judar i Sverige

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.